LIBRARY CLOCK Arnold London Ca. 1820 Engeland

Tafelklokken Reisklokken

M&R12

LIBRARY CLOCK
Gesigneerd: Arnold, 84 Strand London No. 504
Circa 1820
Engeland

Uurwerk
Deze z.g. library klok heeft een messing platine-uurwerk bestaande uit gaandwerk met ankergang en regelbare balans op een plateau, dat dwars op de platines is bevestigd. Het wordt aangedreven door een veer in een veerton met kracht-egalisatie via een snek met ketting. Bovendien heeft het uurwerk z.g. maintaining power, die ervoor zorgt dat de klok blijft doorlopen tijdens het opwinden. Aan de bovenzijde van de achterplatine is de regulatie van de balans bedienbaar met de aanduiding slow/fast. De maker heeft het uurwerk gesigneerd en genummerd Arnold London No. 504.

Wijzerplaat
De fijn uitgevoerde wit emaillen wijzerplaat heeft zwarte Romeinse uurcijfers met een minuutrand met streepjes. De maker heeft de wijzerplaat boven het midden in sierlijke letters gesigneerd Arnold, 84 Strand London, 504. Boven de VI bevindt zich het opwindgat. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen ‘fleur-de-lis’ wijzers.

Kast
De palissanderhouten kast van deze library klok heeft aan de boven- en zijkanten gefacetteerde glazen ruitjes, waardoor het uurwerk zichtbaar is. Aan de bovenzijde is de klok voorzien van een sierlijk messing handvat. De voet is net als de lijst aan de bovenzijde geprofileerd. Onder de lijst is een getande rand ter versiering aangebracht. De kast rust op vier messing bolpootjes.

Gangduur 1 week
Hoogte 27 cm, inclusief handvat
Breedte 16 cm.
Diepte 13,5 cm.

*Prijs € 22500

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, London, 2006, blz. 22.
Vaudrey Mercer, John Arnold & Son, blz. 1, 22, 23, 248 en 249.
Tony Mercer, Chronometer Makers of the World, blz. 98 en 99.

De maker
John Roger Arnold werd geboren in 1769. Hij kwam in de leer bij zijn vader op 2 juni 1783. De naam van het bedrijf was destijds Arnold & Son en was gevestigd aan de Bank Street in Cornhill, London. In 1796 werd Arnold lid van de Clockmakers Company terwijl hij in 1816 meesteruurwerkmaker werd. Hij werkte in partnerschap met zijn vader tot aan zijn vaders overlijden in 1799. Arnold was o.a. werkzaam in London (84 Strand). Toen hij in 1843 stierf, werd zijn bedrijf overgenomen door Charles Frodsham. Zijn geadopteerde zoon Charles Hill Willson, die ook de naam Arnold kreeg, werd ook een zeer bevlogen klokkenmaker.

Lees meer Neem contact op