KLEIN FORMAAT TAFELKLOK van Roger Dunster Ca. 1740 Nederland

Tafelklokken

M&R29

KLEINE TAFELKLOK
Gesigneerd Roger Dunster
Circa 1740
Nederland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met spillegang en slinger. Het uurwerk is voorzien van zaagslagwerk dat “Dutch striking” slaat. Dit wil zeggen dat op het hele uur het aantal uren voluit wordt geslagen op een zware bel en op het halve uur het aantal uren op een lichtere bel. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren door middel van het koordje dat aan de linkerzijde uit de kast komt. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk dat door middel van het trekkoordje wordt geactiveerd. Het gaand- en slagwerk worden ieder door een veer in een veerton met snek aangedreven. De achterplatine is rijkelijk versierd met gegraveerde krulmotieven en de signatuur Roger Dunster.

Wijzerplaat
De toogvormige messing wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met zwart ingelakte cijfers. De uren worden aangeduid met Romeinse cijfers, Arabische cijfers voor de vijf minuten aanduiding en streepjes voor de overige minuten. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat bevinden zich de ajourgezaagde blauwstalen uur- en minuutwijzers en de twee opwindgaten. Boven de VI is de datumaanduiding aangebracht en hierboven is een verzilverd plaatje aangebracht met de signatuur Roger Dunster. Boven de wijzers is een uitsparing waardoor de slingerverklikker zichtbaar is en achter de wijzers is de messing verzilverde wekkerschijf aangebracht. Deze is voorzien van Arabische uurcijfers. Het schuifje boven de I dient voor het aan –of uitzetten van het slagwerk. De verzilverde cijferring in de toog is voorzien van Arabische cijfers, een geblauwd stalen wijzertje en een gematteerd centrum, versierd met een ster, en dient voor de reglage van het gaandwerk. Op de vier hoeken van de wijzerplaat naast de cijferring en naast de cijferring in de toog zijn verguld messing gegoten ornamenten aangebracht.

Kast
De toogvormige kast is vervaardigd van eikenhouten is belijmd met ebbenhout. De kast is aan alle zijden voorzien van een toogvormig venster, die aan de voorzijde is gevat in een messing sponning. De deurtjes aan de voor- en achterzijde zijn eveneens getoogd. Op de kast staat een messing handvat. Tevens is de bovenzijde versierd met een messing rand. Het geheel staat op vier messing geprofileerde pootjes.

Gangduur 1 week
Hoogte 23 cm. (met hendel 28 cm.)
Breedte 17 cm.
Diepte 13 cm.

Literatuur
– H.M. Vehmeyer, Clocks, Their Origin and Development 1320-1880, LC 98.
– H.M. Vehmeyer, Antieke klokken, een familieverzameling, blz. 602.
– E. Morpurgo, Nederlandse klokkenmakers en horlogemakers vanaf 1300, blz. 36.

Roger Dunster (ca. 1695-1747)
Hij is horloge- en klokkenmaker geweest in zowel Londen als in Amsterdam. In 1722 werd hij in Amsterdam compagnon van Christopher Clarke. Dit onder de naamvoering ‘Clarke and Dunster’. Clarke (1668-1734) werkte omstreeks 1694 samen met Ahasuerus II Fromanteel onder de naam Fromanteel & Clarke, in Amsterdam. Fromanteel overleed in 1703 en Chr. Clarke bleef de firmanaam gebruiken tot 1722 toen Dunster in de zaak kwam. Deze samenwerking duurde tot 1730, doordat Christopher Clarke in dat jaar naar Londen terugkeerde. Roger Dunster zette de zaak daarna onder eigen naam voort. In 1744 kocht hij een huis op de Vijgendam in Amsterdam. Na zijn dood in 1747 nam de ‘Meester Horlogemaker Abraham Bruyekeur’de zaak over.

Lees meer Neem contact op