TAFELKLOK MET BALANS James Tuerlingx New York Patent Jan. 6, 1857 USA

Pendules Tafelklokken Varia

M&R278

TAFELKLOK MET BALANS
Gesigneerd: James Tuerlingx New York
Gedateerd: Patent Jan. 6, 1857
USA

Uurwerk
Op de bodem van de klok is het uurwerkmechanisme aangebracht. Het bestaat uit een ankergang en een regelbare spiraalbalans. Het uurwerk wordt aangedreven door het fraaie kuipvormige gewicht langs de centrale schroef naar boven te brengen, waardoor dit vervolgens langs de schroef naar beneden loopt en zo het uurwerk aandrijft. Dit systeem is ontwikkeld en gepatenteerd door de maker James Tuerlingx.

Wijzerplaat
De geguillocheerde verzilverde wijzerplaat bevindt zich aan de bovenzijde van de klok en heeft een Romeinse cijferring met vijfminuten- en minuutverdeling. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen wijzers. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas.

Kast
De verguld messing kast bestaat uit een voet, drie pilaren en de horizontale wijzerplaat. Het middendeel heeft een cilindrisch glazen omhulling, waardoor het mechanisme goed zichtbaar is. De pilaren zijn versierd met verzilverde druivenranken. De maker heeft de klok aan de binnenzijde op de voet gesigneerd: James Tuerlingx New York. Het geheel rust op gestileerde pootjes met een voorstelling van wijnranken.

Gangduur 1 week
Hoogte: 22 cm.
Diameter: 16 cm.

Literatuur
Een andere klok van dit type wordt geïllustreerd in Brooks Palmer, The Book of American Clocks. Hoewel het mechanisme van de Palmer-klok hetzelfde is, is de plaatsing van de wijzerplaat anders en bovendien staat er “The American Screw Clock” op. Dezelfde klok staat ook afgebeeld op de omslag van Kenneth Sposato’s Dictionary of American Clock and Watchmakers.

De maker
Over James Tuerlingx is bekend dat hij een Zwitserse immigrant was en hij op 6 januari 1857 zijn Amerikaanse patent ‘Patent No. 16,344’ ’Maintaining Power for Timepieces’ ontving. Zijn uitvinding bestaat uit het aanbrengen van een gewicht op een schroef, zodat wanneer dat gewicht naar beneden gaat en op die schroef draait, het hele mechanisme wordt aangedreven. Over Tuerlingx is weinig bekend, hij zou tijdens de Burgeroorlog verdwenen zijn.

Lees meer Neem contact op