CHINESE TAFELDOOS (ROND) MET LEDEREN FOEDRAAL Ca. 1790

Japanse & Chinese klokken

M&R272

TAFELDOOS (ROND) MET LEDEREN FOEDRAAL
Circa 1790
China

Uurwerk
Rond messing platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van een wekkerwerk. De achterplatine is rijk gegraveerde met bladmotieven en een fraai (bloem) ajourgezaagde balanskloof. Het gaand- en wekkerwerk worden elk aange¬dreven door een veer in een veerton met snek en ketting, deze worden aan de onderzijde opgewonden. Op de achterplatine staat in sierlijke letters de signatuur Thuret a Paris gegraveerd.

Wijzerplaat
Gematteerde messing grondplaat, de zilveren cijfferring gemarkeerd met de twaalf Chinese tekens van de Zodiak. Elk teken staat voor twee uur en is opgedeeld in acht stukjes, weergegeven door een rand met streepjes. Elk streepje staat voor een kwartier, de uren worden aangegeven door een ajourgezaagde en geblauwd stalen wijzer. In het centrum is de vuurvergulde messing wekkerschijf geplaatst. Onder deze schijf bevindt zich een verzilverde schijf met daarop de 12 Zodiac tekens gegraveerd die door een venstertje in de wekkerschijf worden getoond. Door deze schijf te draaien is de wekker instelbaar. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een licht gebold glas dat gevat zit in een messing vuurverguld en geprofileerd lunet.

Kast
De ronde kast vervaardigd van vuurverguld messing is geheel ajourgezaagd en gegraveerd en wordt versierd door diverse afbeeldingen zoals vissen, schelpenvorm en andere fantasiemotieven. Aan de onderzijde bevinden zich de twee opwindgaten van het gaand- en wekkerwerk. Het messing vuurverguld en geprofileerd lunet wat de wijzerplaat afschermt en aan de binnenzijde staat een Chinees teken gegraveerd.

Foedraal
Het originele houten foedraal wat dient ter bescherming van de kast tijdens het reizen is met leder bekleed. Het foedraal kan worden geopend door middel van een sluitinkje te ontgrendelen en het deksel te openen.

Gangduur 24 uur

Hoogte: 8 cm.
Diameter: 11.5 cm.

Literatuur
– The Seiko Timepiece Collection, Museum Tokyo, blz. 87.
– Clock and Watches of the Qing Dynasty, blz. 40.

Deze klok is Chinees en wel uit de Qing dynasty en de Qianlong periode. De opengewerkte decoratie met boeddhistische emblemen is zeer kenmerkend voor Chinees werk. Daarnaast bevinden zich in het Seiko museum in Tokyo (horlogemakerij museum) twee zeer vergelijkbare modellen en ook deze twee modellen zijn Chinees uit de Qing periode. Ook is er een vergelijkbare klok in de collectie van de Sundialfarm.

Qing Dynasty:
De Qing-dynastie, ook wel Mantsjoe-dynastie, was de laatste keizerlijke dynastie van China. Zij volgde de Ming-dynastie in 1644 op en werd zelf vervangen door de Republiek China in 1912. De oorsprong van de dynastie lag in Mantsjoerije bij de Aisin Gioro, een van de vele clans die in het gebied leefden.
Bron: Wikipedia

Qianlong periode:
Qianlong (27 september 1711 – 7 februari 1799) was van 1735 tot 1796 keizer van China. Hij was de vijfde keizer van de Qing-dynastie en de vierde van de dynastie die over China regeerde. Hij trad in februari 1796 af omdat hij uit respect voor zijn grootvader Kangxi, die 61 jaar had geregeerd, niet langer dan hem wilde regeren. Qianlong werd opgevolgd door zijn vijftiende zoon Jiaqing (1760–1820). Feitelijk behield Qianlong tot zijn overlijden in 1799 de werkelijke macht.
Bron: Wikipedia

Lees meer Neem contact op