WEKKER Inv.t. Laresche No. 552 Ca. 1820 Frankrijk

Varia

M&R268

WEKKER
Gesigneerd: Inv.t. Laresche No. 552
Retailer: I.v.L. Galerie de Valois Palais Royal No. 164
Circa 1820
Frankrijk

Wekkerwerk
Platine wekkerwerk met spillegang en balans, het geheel wordt aangedreven door een veer in een veerton, voorzien van snek met ketting.

Kast
De ronde kast van het wekkertje is vervaardigd van messing. De verzilverde veerton is voorzien van de gegraveerde signatuur Inv.t Laresche No. 552. Op de bovenplaat van de veerton is ook een signatuurschildje aangebracht van de retailer I.v.L. Galerie de Valois Palais Royal No. 164. Op deze bovenplaat bevindt zich ook de wekkerschijf met daarop Arabische uurcijfers en voorzien van blauwstalen wijzertje waarmee men de wekker kan instellen. Achter de veerton is een horlogehouder geplaatst waarin men een horloge kan plaatsen en vastzetten. Onder de horlogehouder bevindt zich de bel. De wekkerhamer is geplaatst onder de onderplaat van de veerton. Het geheel rust aan de voorzijde op twee messing klauwpootjes en aan de achterzijde op de onderkant van de bel.

Instellen wektijd
De wekkerschijf stelt men in op het aantal uren waarna men gewekt wil worden. Als het bijvoorbeeld 10 uur ’s avonds is en men wil om 7 uur ’s ochtends gewekt worden, moet men de wekkerwijzer op 9 zetten omdat men 9 uur later gewekt wil worden. Door een opwindsleuteltje in het gat te plaatsen draait de wekkerschijf tegen de klok in, tegelijk met de wijzers en draait zo terug naar 0, waarop de wekker afloopt. Bij de 7 bevindt zich het opwindsleuteltje van de wekker.

Hoogte 5,5 cm.
Breedte 10,5 cm.
Diepte 6,5 cm.

Literatuur
Catalogus TIJD, H.Post, De Grote Tijd Tentoonstelling, blz. 208- afb.683

De maker
Henri Laresche werkte rond 1800 als horlogemaker in Parijs. Hij had een werkplaats in de Rue de Valois, Au Palais-Royal no. 13 en verhuisde later naar nr. 164. In 1804 restaureerde Laresche de eerste zakchronometer die Pierre Le Roy had gemaakt voor de collectie van Louis Jean Marie de Bourbon, de hertog van Penthièvre. Laresche vond een alarmmechanisme uit waar hij in 1820 patent op kreeg. Hij zette zich ook in voor het verbeteren van de kwaliteit van olie voor horloges, in 1827 publiceerde hij een artikel over het gebruik van olijfolie op horloges en kreeg daarvoor een gouden medaille. Laresche ontwierp onder meer een nieuw mechanisme voor equatie klokken met slinger. .(bron: www.watch-wiki.org)

Lees meer Neem contact op