HOUTEN ZAAGKLOK Johann Georg Golhibruger in Malburg Ca. 1780 Duitsland

Varia

M&R260

ZAAGKLOK
Gesigneerd: Johann Georg Golhibruger in Malburg
Circa 1780
Duitsland

Uurwerk
Uurwerk met houten raderen op spillegang en slinger. Het uurwerk wordt aangedreven door zijn eigen gewicht. Men plaatst het uurwerk aan de bovenzijde en het uurwerk daalt al lopend langs een verticale staaf die aan een zijde getand is.

Wijzerplaat
De gesneden en beschilderde houten voorplaat is voorzien van drie tinnen cijferringen. De cijferring in het midden dient voor de tijdsaanduiding. Deze is voorzien van Romeinse uurcijfers. De cijferring linksboven geeft de datum aan en de cijferring rechtsbo¬ven geeft de dag van de week aan. De vier wijzers zijn vervaardigd van hout.
Onder de cijferringen is de wijzerplaat versierd met takken en een guirlande. Aan de bovenzijde is ter versiering een strikje aange¬bracht.

Kast
De kast is vervaardigd van hout. De slinger be¬vindt zich achter de uurwerkkast. Aan de binnenzijde van de kast is de klok gesigneerd Johann Georg Golhibruger in Malburg. Het uurwerk verplaatst zich tussen twee houten staanders. De linkerstaander is uitgerust met tandjes. De staanders staan op een geprofileerd, houten voet die versierd is met een hekwerk van gedraaide knopjes. Op de vier hoeken van het hekwerk en aan de bovenzijde staan geprofileerde houten knopjes.

Gangduur: 12 uur

Hoogte: 84 cm.
Breedte: 17,5 cm.
Diepte: 17,5 cm.

Literatuur
Bassermann-Jordan, Uhren, Bibliothek für Kunst und Antiquitätensammler 7, blz. 95.

Lees meer Neem contact op