TURMUHR WAND Circa 1560 Duitsland

Renaissance klokken

M&R211

TURMUHR wand
Circa 1560
Duitsland

Uurwerk
Het door gewichten aangedreven stalen uurwerk is opgebouwd tussen stijlen en bestaat uit gaand-, slag- en wekkerwerk. Het gaandwerk heeft een verticale spillengang met balans. Het slagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en geeft de hele uren voluit op een bel aan. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk.

Wijzerplaat
De ronde, vuurvergulde wijzerplaat is voorzien van een cijferring met Romeinse uurcijfers met halfuurmarkeringen. Hierbinnen is een verdraaibare zilveren cijferring aangebracht met Arabische uurcijfers, die een uur terug en een uur vooruit kan worden gedraaid, zodat de klok kan worden aangepast aan een andere lokale tijd. In het centrum is de vuurverguld messing wekkerschijf aangebracht. Deze is voorzien van Arabische uurcijfers en heeft een fraai gegraveerde versiering in het centrum. De staart van de blauwstalen uurwijzer geeft de wektijd aan. Om de cijferring is een geprofileerde rand met tastknopjes aangebracht zodat men in het donker kan voelen hoe laat het is.

Kast
De vuurverguld messing kast is geheel versierd met gegraveerde krul-, blad- en bloemmotieven. De kast heeft aan beide zijden een deurtje die toegang tot het uurwerk geven. De bel is op de kast is geplaatst, bevestigd in een gegraveerd belkruis met vier bladeren. De kast wordt bekroond door gedraaide pinakels op de hoeken, met een wat bescheidenere pinakel op de bel. Aan de voorzijde van de bel bevindt zich een schuifje waarmee het wekkerwerk aan of uit kan worden gezet.

Gangduur 1 dag

Hoogte 21 cm.
Breedte 10 cm.
Diepte 11,5 cm.

*Prijs op aanvraag

Notitie:
Voor een andere vroege Duitse klok, in dit geval een tafelklok, met een verdraaibare cijferring, zie K. Maurice, Die deutsche Räderuhr, München, 1976, Vol II, blz. 23 en Fig. 98.

Lees meer Neem contact op