KRUISKLOK MET FOEDRAAL van F.S. Ca. 1640 Duitsland

Renaissance klokken

M&R203

KRUISKLOK MET FOEDRAAL
Gesigneerd: F.S.
Circa 1640
Duitsland

Uurwerk
Het messing platine-uurwerk  van deze museale kruisklok heeft stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, met verzilverde indicatieschijf en een rijk gegraveerde en in bloemmotief ajourgezaagde balanskloof. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit op een bel. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in veerton. Op de achterplatine staat de signatuur van de maker F.S. gegraveerd.

Wijzerplaat
Op het kruis is een vuurvergulde en gegraveerde messing bol geplaatst waaromheen een zilveren cijferring draait. Deze is voorzien van gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse uurcijfers, halfuurs aanduidingen en kwartierstreepjes waarbij de tijd wordt aangeduid door een vaste geblauwd stalen wijzer.

Kast
In het eikenhouten en met ebbenhout beplakte basement van deze kruisklok bevindt zich het uurwerk. Het geheel is rijk en verfijnd versierd met ebbenhouten robbenlijsten en zilveren ornamenten. In het midden van de voet is een kruis geplaatst met bovenaan een Jezus ornament. Het kruis wordt geflankeerd door twee figuren, voorstellende Maria en Johannes. Voor het kruis ligt een zilveren schedel, een Vanitassymbool. Aan de bovenzijde van het kruis is een zilveren plaquette met de afkorting INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum – Jezus Koning der Joden) aangebracht. In de messing bodemplaat is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De klok die op vier messing vuurvergulde bolpootjes rust wordt bekroond door een geprofileerde finial.

Foedraal
De originele houten foedraal, die de klok beschermt, heeft een groen kleurige fluwelen voering en is aan de buitenzijde bekleed met donkerbruin leer. Het kan aan de zijkant worden geopend en vergrendeld door twee delicate sluitinkjes.

Gangduur 1 dag

Hoogte 32 cm.
Breedte 11 cm.
Diepte 6.5 cm.
Foedraal 35 cm.

Literatuur
Klaus Maurice, Die Deutsche Räderuhr, Band II, p. 407 – 420.

Lees meer Neem contact op