EUREKA KLOK London No. 8659 Ca. 1906 Engeland

Tafelklokken Varia

M&R13a

EUREKA KLOK
Gestempeld: Eureka Clock Co Ltd, London No. 8659 Patent No. 14614
Made in England
Gedateerd 1906
Engeland

Uurwerk
Rond uurwerk met een elektromagnetisch aangedreven verticale balans. Het heeft een dwarsgeplaatste spoel met een contactpunt dat bij rotering contact maakt met een aan de spanningsbron verbonden tweede contactpunt. Hierdoor wordt de spoel magnetisch en geeft de balans een impuls, zodat deze blijft oscilleren. Het uurwerk kan geregeld worden met behulp van een verdraaibare geblauwd stalen ster aan de voorzijde, met de aanduiding fast en slow.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse uurcijfers, vijfminuten- en een minuutverdeling in een ring. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen wijzers. De wijzerplaat is aan de bovenzijde als volgt gesigneerd: Eureka Clock Co Ltd, London.

Kast
De mahoniehouten kast is aan alle zijden voorzien van gefacetteerd glas. De beglaasde bovenzijde is op een houten voet over het uurwerk geplaatst en kan worden afgenomen om toegang tot het uurwerk te krijgen. Het uurwerk is gemonteerd in een messing frame, dat met twee schroeven op de bodemplaat is bevestigd en twee gemodelleerde platen heeft waartussen de balans zich beweegt met een as die gelagerd is op twee kogels aan elke zijde. Deze zijn zichtbaar door een rond venstertje. Aan de voorzijde is het volgende gestempeld: No. 8659 Patent No. 14614 1906. Hier bevindt zich de ster voor de regulage (fast-slow). De batterijen voor de elektromagneet bevinden zich in de voet.

Gangduur: ca. een jaar (op twee batterijen)

Hoogte 34 cm.
Breedte 21 cm.
Diepte 17 cm.

Literatuur
– J. Zeeman, Het klokkenlexicon, blz. 184.
– Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum, Elektrische tijdaanwijzing, klok 19 en 20.
– Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 251.

Eurekaklok
Dit type elektrische klok is uitgevonden door de Amerikaanse uitvinder Timothy Bernard Powers in 1906. Van 1906 tot 1908 kreeg hij maar liefst elf buitenlandse patenten op zijn vinding. Ze werden gemaakt door The Eureka Clock Company in London tussen 1908 en 1914.

Lees meer Neem contact op