CHINESE RONDE DOOSKLOK MET EMAILLE CIJFERRING Ca. 1850

Japanse klokken Varia

M&R247

RONDE DOOSKLOK MET EMAILLE CIJFERRING
Circa 1790
China

Uurwerk
Het ronde, door een veer aangedreven messing platine-uurwerk van deze Chinese doosklok bestaat uit gaand- en wekkerwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met snek en ketting, spillengang, regelbare balans en spiraalveer. De achterplatine is rijk gegraveerde met blad- en rankmotieven en een ajourgezaagde balanskloof waarin een bloemmotief herkenbaar is. Het uurwerk wordt aan de onderzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De gematteerde messing wijzerplaat heeft een ronde, licht gewelfde, wit emaillen cijferring, met twaalf Chinese tekens van de dierenriem. Elk teken staat voor twee uur en is opgedeeld in acht delen, die een ring met kwartierstreepjes vormen. De tijd wordt aangegeven door één ajourgezaagde verzilverde messing wijzer. In het centrum bevindt zich een vuurvergulde messing wekkerschijf, waaronder zich een verzilverde schijf met daarin de twaalf tekens in de dierenriem gegraveerd. Door een venstertje in de wekkerschijf is telkens een teken zichtbaar. Door deze schijf te draaien wordt de wekker ingesteld. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas, gevat in een vuurvergulde en geprofileerde, scharnierende messing lunet.

Kast
De ronde vuurverguld messing kast van deze ronde Japanse doosklok is aan de omtrek ajourgezaagd en gegraveerd en wordt versierd door diverse afbeeldingen, zoals vissen, schelpvormen en een aantal fantasiemotieven. Aan de onderzijde bevinden zich de twee opwindgaten van het gaand- en wekkerwerk. De scharnierend lunet, die de wijzerplaat beschermt, is aan de binnenzijde met een Chinees teken gemerkt.

Gangduur: een etmaal

Hoogte: 8 cm.
Diameter: 11,5 cm.

Literatuur
– The Seiko Timepiece Collection, Museum Tokyo, blz. 87.
– Clock and Watches of the Qing Dynasty, blz. 40.

Deze klok is Chinees en wel uit de Qing dynasty en de Qianlong periode. De opengewerkte decoratie met boeddhistische emblemen is zeer kenmerkend voor Chinees werk. Daarnaast bevinden zich in het Seiko museum in Tokyo (horlogemakerij museum) twee zeer vergelijkbare modellen en ook deze twee modellen zijn Chinees uit de Qing periode.

Qing Dynasty:
De Qing-dynastie, ook wel Mantsjoe-dynastie, was de laatste keizerlijke dynastie van China. Zij volgde de Ming-dynastie in 1644 op en werd zelf vervangen door de Republiek China in 1912. De oorsprong van de dynastie lag in Mantsjoerije bij de Aisin Gioro, een van de vele clans die in het gebied leefden.
Bron: Wikipedia

Qianlong periode:
Qianlong (27 september 1711 – 7 februari 1799) was van 1735 tot 1796 keizer van China. Hij was de vijfde keizer van de Qing-dynastie en de vierde van de dynastie die over China regeerde. Hij trad in februari 1796 af omdat hij uit respect voor zijn grootvader Kangxi, die 61 jaar had geregeerd, niet langer dan hem wilde regeren. Qianlong werd opgevolgd door zijn vijftiende zoon Jiaqing (1760–1820). Feitelijk behield Qianlong tot zijn overlijden in 1799 de werkelijke macht.
Bron: Wikipedia

 

Lees meer Neem contact op