WANDKLOK “AMSTERDAMMERTJE” J.n Breukelaar Amsterdam ca. 1765 Holland

Wandklokken

M&R148

WANDKLOK “AMSTERDAMMERTJE”
Gesigneerd: J.n Breukelaar Amsterdam
Circa 1765
Holland

Uurwerk:
Messing platine-uurwerk met ankergang en slinger. Het zaagslagwerk slaat de hele en halve uren voluit op twee verschillende bellen, het zgn. ‘Dutch Striking’. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het gaand-, wekker- en slagwerk worden aangedreven door gewichten.

Wijzerplaat:
De toogvormige messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduidingen en Arabische cijfers voor de vijfminuten aanduiding. Tussen de Romeinse cijfers in zijn versieringen aangebracht voor de halfuursaanduiding en tussen de Arabische cijfers Hollandse boogjes. Op de onderzijde van de cijferring tussen de 35 en de 25 is de signatuur J.n Breukelaar Amsterdam gegraveerd. In het gematteerde en gegraveerde centrum van de wijzerplaat wordt boven de VI de datum aangegeven. In de hoeken zijn reliëfgegoten en vergulde messing hoekornamenten gemonteerd die de vier jaargetijden uitbeelden. De blauwstalen uur- en minuutwijzers zijn ajourgezaagd. Achter de wijzers is de verzilverde wekkerschijf aangebracht. Deze is voorzien van Arabische uurcijfers. In de verzilverde toog worden de schijngestalte van de maan en de maandatum aangegeven. In de toog en in het centrum van de wijzerplaat zijn Hollandse tafereeltjes gegraveerd.

Kast:
De eikenhouten kast is gefineerd met noten- en wortelnotenhout. Aan weerszijden van het uurwerk is een rechthoekig ajourgezaagd klankgat. De kast is aan de onderzijde voorzien van een staart. Hierin is een rond slingervenster aangebracht dat omrand is met een houten geprofileerd montuur. De kast wordt bekroond door Atlas die de hemel op zijn schouders draagt, geflankeerd door twee bazuinblazende engelen.

Gangduur 1 dag

Hoogte 137 cm.
Breedte 34 cm.
Diepte 21 cm.
Literatuur: E. Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, p. 19.

Breukelaar:
Jan Breukelaar werd geboren in 1738 en huwde in 1767. Hij was in 1761 poorter van Amsterdam. Op 20 februari 1768 neemt hij de zaak en de winkel van Antony van Oostrum aan de Grote Kattenburgerstraat over. Hij was ondertekenaar van het horlogemakerskeur, 1790.

Lees meer Neem contact op