TISCHUHR (zeshoekig) A. Will Thorn Ca. 1710 Duitsland

Renaissance klokken

M&R205

TISCHUHR (zeshoekig)
Gesigneerd: A. Will Thorn
Circa 1710
Duitsland

Uurwerk
Deze zeshoekige tischuhr heeft een messing platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans uitgerust met spiraalveer, een verzilverde indicatieschijf en een rijk gegraveerde en uitgezaagde balanskloof. Het slagwerk slaat de hele uren voluit. Het uurwerk is tevens voorzien van repetitieslagwerk. Dit repetitieslagwerk slaat de uren en kwartieren door de knop bij de I in te drukken. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton voorzien van snek met ketting. Het repetitieslagwerk door een veer in een gegraveerde veerton. Op de achterplatine staat de signatuur A. Will Thorn gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de vuurvergulde en gegraveerde zeshoekige messing grondplaat is een ronde zil¬veren cijferring geplaatst, voorzien van Romeinse cijfers voor de uur aanduiding en een halfuur aanduiding tussen de uurcijfers in. Er is een rand met minutenstreepjes en de buitenste rand heeft Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding. Tussen de vijfminutencijfers zijn puntjes geplaatst als half-kwartier aanduiding. Twee blauwstalen wijzers geven de tijd aan. In het gegraveerde messing vergulde centrum van de wijzerplaat is de klok gesigneerd in twee ovaaltjes A. Will Thorn.

Kast
De zeshoekige kast van deze tischuhr is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft zes raampjes met glas en vuurverguld messing ovale monturen. De zes hoeken worden opgesierd door vrouwenkopjes. In de bodemplaat is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De klok staat op drie pootjes in de vorm van een leeuw en ertussen hangen druiventrossen ter versiering.

Gangduur: 24 uur

Hoogte: 9,5 cm.
Diameter: 14 cm.

Literatuur
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, (Wuppertal 2010) blz. 600.

De maker
Abraham Will werd geboren in Wandersbeck in Denemarken, In 1706 werd hij inwoner van Torun, Thorn, nu Polen. Will is de maker van de twee stadhuisklokken in Torun, die hij maakte in 1728 en 1730. Veel van Abraham Wills tischuhren zijn in het bezit van musea en particuliere collecties. Will stierf in 1755.

 

Lees meer Neem contact op