TISCHUHR (ROND) Gesigneerd: Eric Nohrman Norrköping No. 93 Circa 1770 Zweden

Renaissance klokken

M&R209b

TISCHUHR (ROND)
Gesigneerd: Eric Nohrman Norrköping No. 93
Circa 1770
Zweden

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit slaat op een bel. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton, de veerton van het gaandwerk is uitgerust met snek en ketting. De veertonnen worden aan de bovenzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De ronde, messing vergulde wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding, een stipje als halfuur-aanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding en streepjes voor de overige minuten. De ajourgezaagde wijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De opwindgaten zijn bij de IX en tussen de II en de III geplaatst. De kleine halve cijferring bij de VIII dient voor de reglage van het gaandwerk. In het centrum van de wijzerplaat is de signatuur Eric Nohrman Norrköping No. 93 gegraveerd.

Kast
De ronde kast is vervaardigd van verzilverd messing. De boven en onderzijde zijn vervaardigd van vuurverguld messing. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas, dat gevat is in een geprofileerd, vuurverguld messing lunet. In de bodemplaat is de bel geplaatst en het geheel staat op drie vergulde pootjes.

Gangduur 1 dag

Hoogte 10 cm.
Diameter 7 cm.

Literatuur
Pipping Sidenbladh Elfström, Urmakare och Klockor i Sverige & Finland, blz. 401.

Nohrmann
Eric Nohrman werd rond 1759 een metgezel en meester in Stockholm in 1763. Een paar jaar later verhuisde hij naar Norrköping waar hij een beurs ontving in 1769, in Norrköping krijg hij in 1776 een vergunning om een fabriek op te zetten voor de productie van horloges en klokken. Na de dood van Norhman in 1779 werd de fabriek enkele jaren gerund door de weduwe Birgitta Törnbom.

Lees meer Neem contact op