TISCHUHR (klein) Ca. 1790 Frankrijk

Renaissance klokken

M&R209

TISCHUHR
Circa 1790
Frankrijk

 

Uurwerk
Dit kleine Tischuhr  heeft een messing platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, met een gegraveerde en uitgezaagde balanskloof. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
Op de messing vergulde grondplaat is een wit geëmailleerde wijzerplaat aangebracht. Deze is voorzien van zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en de minuten worden aangeduid door een rand met streepjes. Twee messing vergulde wijzers geven de uren en minuten aan.

Kast
De tischuhr heeft een vierkante kast en is vervaardigd van verguld messing en heeft vier raampjes met rechthoekige, messing vergulde monturen. In de vier hoeken naast de wijzerplaat zijn gegraveerde bloemen met bladmotieven aangebracht. Het geheel wordt omrand door een gegraveerd kader. In de bodemplaat van de tischuhr bevindt zich het opwindgat voor het gaandwerk dat is voorzien van een shutter. Daarnaast wordt de bodem geopend door middel van een hendeltje. Het klokje staat op vier messing vergulde pootjes.

 

Loopduur ca. 24 uur
Hoogte 3.9 cm.
Breedte 5.8 cm.
Diepte 5.8 cm.

Lees meer Neem contact op