TISCHUHR Joseph Jans in Passau Circa 1730

Renaissance klokken

M&R207

TISCHUHR (zeshoekig)
Gesigneerd: Joseph Jans in Passau
Circa 1730
Zuid-Duitsland

Uurwerk
Messing vuurverguld platine-uurwerk met stalen assen en messing raderen, spillegang op regelbare balans, met messing indicatieschijf en met een rijk gegraveerde en in bloemmotief uitgezaagde messing vuurvergulde balanskloof. Het uurwerk is voorzien van repetitie-slagwerk dat de uren en kwartieren en de halve kwartieren slaat door de knop bij de III in te drukken. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk, Het gaand- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De veerton van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. Op de achterplatine staat de signatuur Joseph Jans in Passau gegraveerd.

Wijzerplaat
Op de vergulde en gegraveerde zeshoekige messing grondplaat is een ronde zilveren champlevée cijferring geplaatst, voorzien van Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding en een halfuursaanduiding tussen de uurcijfers in. Er is een rand met minuten streepjes en de buitenste rand heeft Arabische cijfers voor de vijfminuut-aanduiding. Twee blauwstalen wijzers geven de tijd aan. In het centrum van de wijzerplaat bevindt zich de messing vergulde wekkerschijf, voorzien van Arabische uurgetallen en gegraveerde versieringen. De hoeken naast de cijferring zijn voorzien van een gegraveerde versiering en op de rand van de bovenplaat is een korenaarpatroon gegraveerd.

Kast
De zeshoekige kast is vervaardigd van vuurverguld messing en heeft zes raampjes, voorzien van gefacetteerd glas en ovale monturen. In de bodem is de bel geplaatst en het geheel kan door middel van een hendeltje geopend worden. De klok staat op drie vergulde geprofileerde pootjes.

Foedraal
Het zeshoekig originele foedraal is bekleed met leder. Het dekseltje heeft een glazen venster zodat de wijzerplaat zichtbaar wordt.

Gangduur 1 dag
Hoogte 6 cm.
Breedte 7 cm.

*Prijs op aanvraag

Literatuur
J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 315.
Identieke klok afgebeeld in: DIE UHR zeitmesser und schmuck in fünf jahrhunderten, p.173.

Jans
Josephus Jans was werkzaam in Passau. Hij is geboren in 1680, trouwde in 1708 en stierf in 1760.

Lees meer Neem contact op