TAFELKLOKJE Renard in Firenze Ca. 1720 Italië

Varia & Horloges

M&R254

TAFELKLOKJE
Gesigneerd Renard in Firenze
Circa 1720
Italië

Uurwerk
Het messing platine-uurwerk bestaat uit gaand- en wekkerwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillegang en regelbare balans. Het gaand- en wekkerwerk worden aangedreven door een enkele veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden wordt.

Wijzerplaat
De rechthoekige messing wijzerplaat is voorzien van een cijferring met zwarte Romeinse uurcijfers met halfuuraanduiding stippen voor de kwartieren. De messing wekkerschijf is voorzien van Arabische uurcijfers. De tijd wordt aangegeven door een enkele geblauwd stalen wijzer. De staart van de wijzer geeft de wektijd aan op de wekkerschijf. De wijzerplaat is rondom de cijferring versierd met gegraveerde krullende bladmotieven.

Kast
De messing kast wordt bekroond door een ovalen bel beschermd door een messing kap, die is voorzien van ajourgezaagde klankgaten. Op de hoeken van de kast en op de bel zijn messing pinakels als versiering aangebracht. De balans op de achterzijde is afgedekt door een messing beschermkap. Aan de onderzijde van deze kap kan de reglage worden bediend met behulp van een stalen wijzertje op een gegraveerde halfronde cijferring. De maker heeft de klok aan de onderkant van het achterpaneel gesigneerd Renard in Firenze.

Loopduur 2 dagen

Hoogte 16,5 cm.
Breedte 11 cm.
Diepte 6,5 cm.

*Prijs € 7500

Literatuur:
E. Morpurgo, Dizionare degli orologiai Italiani, Milano, 1974, blz. 145.

De maker
Giovanni Renard was werkzaam in Florence waar hij aan het begin van de 18e eeuw een 25 cm hoge tafelklok in de vorm van een toren, met één wijzer en een wekkerschijf vervaardigde.

Lees meer Neem contact op