SKELETPENDULE Gesigneerd Druyer Circa 1790 Frankrijk

Pendules

M&R87

SKELETPENDULE
Gesigneerd Druyer
Circa 1790
Frankrijk

Uurwerk
Messing skelet uurwerk op schaargang met balans. Het uurwerk is voorzien van remontoirsysteem. De aandrijving van het remontoir geschiedt door het gslagwerk; tijdens het slaan wordt het drijvende gewicht van het gaande werk opgehaald. Het slagwerk met sluitschijf slaat op het halve uur eenmaal en op het hele uur voluit op een bel. De bel is boven het uurwerk gemon-teerd. Het gaandwerk wordt aangedreven door een enkel gewicht en het slagwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde skeltet-cijferring met zwart gelakte Arabische cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de kwartieraan¬duiding, de vijf minuten worden aangegeven door een gouden versierinkje en de overige minuten door zwarte puntjes. De cijferring is aan de binnen- en buitenzijde afgezet met een messing vergulde geguillocheerde rand. De cijferring is onder de zes door de meester uurwerkmaker gesigneerd DRUYER. De ajourgezaagde uur- en mi¬nuutwijzers zijn ver¬vaar¬digd van verguld messing en de centrale seconde wijzer van geblauwd staal. In de cijferring onder de 6 is bevindt zich de indirecte opwindas van het gaandwerk.

Kast
Het gehele skelet is vervaardigd van verguld messing. Elke hoek onderaan het skelet wordt geflankeerd door een pijnappel ornament. Tussen de vier ornamenten, in het midden van de geskeletteerde onderplaat is de balans geplaatst. Het geheel rust op een zwart marmeren basement.

Gangduur 1 week
Hoogte 46.5 cm.
Breedte 33 cm.
Diepte 17 cm.

Literatuur
– Derek Roberts, Continental and American Skeleton Clocks, blz. 37.
– F.B. Royer Collard, Skeleton clocks, blz. 128.
– Tardy, Les Plus Belles Pendules Françoises, blz. 190.

De maker
Druyer werd geboren in 1755. Hij werd meester uurwerkmaker in 1786 en heeft uurwerken gemaakt tot het jaar 1810.

 

Lees meer Neem contact op