SEDANHORLOGE Gesigneerd: Par Brevet Griebel AParis Frankrijk 1813

Wandklokken

M&R157

SEDANHORLOGE
Gesigneerd: Par Brevet Griebel AParis
Frankrijk 1813

Uurwerk
Het messing platine-uurwerk heeft alleen gaandwerk, dat is uitgevoerd met spillengang en regelbare balans. Het wordt aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden wordt.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde cijferring met in het centrum een geguillocheerde messing plaatje is voorzien van Romeinse uurcijfers en streepjes voor de minuten. Het opwindgat is symmetrisch in de wijzerplaat geplaatst. Onder de XII bevindt zich een zilveren plaatje met de signering Par Brevet Griebel A Paris, met daarin een venster voor de regulage van de balans. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen Breguetwijzers. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een messing lunet.

Kast
De ovale gepatineerd messing kast wordt aan de bovenzijde gesierd door een vuurverguld gegoten messing ornament in de vorm van een engel en bladranken. De bovenzijde wordt bekroond door een ophangoog waarmee de klok aan de muur gehangen kan worden. Onder de wijzerplaat is een gegoten vuurverguld messing ornament in de vorm van takken, bladeren, besjes en een laurierkrans met strik ter versiering aangebracht. Om het geheel is ter versiering een ovale geguillocheerde vuurverguld messing rand aangebracht.

Gangduur drie dagen

Hoogte 19 cm (met ophangoog 24 cm).
Breedte 14 cm.
Diepte 2,5 cm

De maker
Griebel was de opvolger van de klokken- en horlogemaker Charles Rey. Hij was gevestigd in de Rue de Tournon in 1806, Rue Vivienne in 1812-15. In 1805 kreeg hij patent voor een nachtklok met doorzichtige wijzerplaat; in 1812 eveneens voor een draagbare nachtwakerklok.

Literatuur
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 275.
-Tardy, Les échappements de montres, fig. 90 en 91

Lees meer Neem contact op