Schrijfsetje met klokje Meyrat et Comp. A Geneve Ca. 1810

Varia

M&R258

Schrijfsetje met klok
Gesigneerd: Meyrat et Comp. A Geneve
Circa 1810
Zwitserland

Uurwerk
Dit Zwitserse schrijfsetje met klok heeft een messing vuurverguld platine-uurwerk met gaandwerk op spillegang en regelbare balans. Het gaandwerk wordt door een veerton met snek voorzien van ketting aangedreven. De veer wordt aan de voorzijde opgewonden. De achterplatine is voorzien van de gegraveerde signatuur Meyrat et Comp. A Geneve .

Wijzerplaat
De ronde, wit emaillen wijzerplaat is voorzien van Arabische cijfers voor de uur aanduiding, Arabische kwartier markeringen en streepjes voor de minuten. De ajourgezaagde messing wijzers geven de uren en minuten aan. Bij de 2 is het opwindgat van het gaandwerk geplaatst en het schuifje bij de 12 dient voor de reglage van het gaandwerk. In het centrum staat in sierlijke letters de signatuur van de maker: Meyrat et Comp A Geneve.

Kast
De gehele opzet is vervaardigd van vuurverguld messing rondom met graveringen versierd. De twee kristal geslepen vaasjes hebben elk een dekseltje. Het ene vaasje dient voor de inkt en het andere voor het zand. De twee overige bakjes dienen als mengkommetje en als houdertje van de veer pen. Het uurwerk verwerkt in een vergulde en gegraveerde bol is geplaatst tussen twee pilaren en is aan de onderkant versierd met een ornament in de vorm van een guirlande. Het geheel staat op een gegraveerde ronde schotel. Boven op het uurwerk is een klein schoteltje aangebracht, hier kan het opwindsleuteltje worden opgeborgen.

Gangduur 1 dag.

Hoogte 16.5 cm.
Diameter voet 10 cm.

Lees meer Neem contact op