‘SCHNAPPUHR’ CHINEES Ca. 1840 Duitsland

Pendules Varia

M&R245

 

KLOKKENMANNETJE ‘SCHNAPPUHR’ CHINEES
Circa 1840
Duitsland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op ankergang met slinger. Het gaandwerk van het klokkenmannetje wordt aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde wordt opgedraaid. Het uurwerk is tevens voorzien van een automaat, deze laat de ogen en de mond van het mannetje bewegen.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers voor de uur aanduiding, een rand met puntjes voor de vijf minuten en streepjes voor de overige minuten. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. Onder de wijzerplaat is het opwindgat van het gaandwerk geplaatst.

Kast
De kast van het uurwerk is vervaardigd van geschilderd ijzer en wordt gedragen door een geschilderd houten mannetje, voorstellende een Chinese man. Tijdens het tikken van de tijd opent langzaam zijn mond en draaien zijn ogen naar beneden, om vervolgens de mond weer te sluiten en de ogen weer naar voren te laten kijken. Onder het uurwerk kastje beweegt zich de slinger. Het geheel staat op een houten voetje.

Gangduur: 1 dag

Hoogte: 42 cm.
Breedte: 12 cm.
Diepte: 12,5cm.

Klokkenmannetje/Schwarzwalder Uhrenträger/Schnappuhr:
In het Duitse Zwarte Woud liepen ooit klokkenmannen rond. Ze verdienden de kost met de verkoop en reparatie van uurwerken, maar verdwenen met de komst van klokkenwinkels. De mannetjes dateren van de negentiende eeuw, toen de echte klokkenmannen verdwenen. Een fabriekje heeft toen ter herinnering klokken-mannetjes gemaakt: beeldjes met een eendaags uurwerkje op hun borst. Elk gedeelte van het Zwarte Woud had een andere venter. Het beschilderen van de ventertjes gebeurde met de hand. Elk kreeg daarbij anders gekleurde kledingstukken.

 

Lees meer Neem contact op