SCHEEPSCHRONOMETER Winnerl No. 330 Ca. 1850

Chronometers & Barometers

M&R161

SCHEEPSCHRONOMETER
Gesigneerd: Winnerl No. 330
Circa 1850
Frankrijk

Uurwerk
Platine-uurwerk met Earnshaw-escapement, een chronometergang met compensatiebalans. De balans is voorzien van compensatieschroeven, die samen met de blauwstalen cilindrische spiraal zorgen voor een zeer nauwkeurige tijdsaanduiding. De klok wordt aangedreven door een veer in een veerton, uitgevoerd met snek en is voorzien van maintaining power.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een minutenaanduiding door middel van streepjes. De kleine cijferring onder in het centrum geeft de gangreserve van 0 – 49 uur aan en hier is de wijzerplaat gesigneerd Winnerl No 330. De cijferring aan de bovenzijde dient voor de seconde aanduiding. Deze heeft Arabische cijfers voor elke 10 seconden en is voor de overige seconden voorzien van seconde-streepjes. De Breguet uur- en de minuutwijzers, de secondewijzer en de indicatiewijzer voor de gangreserve zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De uurwerkkast is cardanisch opgehangen in een mahoniehouten kast. Deze uurwerkkast is, net als de ophanging, van messing vervaardigd. Rechts achter in de kast, naast het uurwerk, is de opwindsleutel geplaatst. Aan de linker achterzijde is een transportmechaniek bevestigd, waarmee de cardanische ophanging kan worden vastgezet. Als de kast gesloten is, kan men aan de bovenzijde een schuifje openen zodat men door een rond venster kan zien hoe laat het is zonder de kast te hoeven openen. Op het deksel is een benen ruit ingelegd, waarin het nummer van de chronometer No 330 is aangebracht.

Gangduur  49 uur.
Afmeting    14 x 14,5 x 14,5 cm.

*Prijs € 22500

Literatuur
Tony Mercer, Chronometer Makers of the World, blz.258.

Winnerl                                                                                                                                                                              Joseph Thadeux Winnerl werd geboren in 1799 in Styria Oostenrijk en ging in 1929 naar Parijs. Hij was werkzaam in Parijs in 1832 waar hij een mechanisme voor chronografen ontwikkelde. Hij is gestorven in 1886.

Lees meer Neem contact op