DECKWATCH E. Delépine 1634 Marina de Chile Circa 1885 France
M&R160
DECKWATCH
Gesigneerd: E. Delépine 1634 Marina de Chile
Circa 1885
France
Uurwerk
Het door een veer via een snek aangedreven uurwerk is opgebouwd tussen platines en heeft alleen gaandwerk, dat is uitgevoerd met chronometergang en uitgebalanceerde balans. Het wordt opgewonden vanaf de achterzijde waarbij het opwindgat door een sluiter wordt afgeschermd.
Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft een cijferring met zwarte Romeinse uurcijfers, vijfminuten- en minuutverdeling. In het centrum van de wijzerplaat is bij de XII een cijfersegment voor de gangreserve aangebracht en boven de VI een cijferring voor de secondeaanduiding. De wijzerplaat is in het midden als volgt gesigneerd en genummerd E DELÉPINE No. 1634. Boven de gangreserve is het volgende gegraveerd MARINA DE CHILE. De tijd wordt aangegeven door twee gouden wijzers. Ook de wijzer voor de gangreserve is van goud. De cijferring voor de secondeaanduiding heeft Arabische cijfers voor elke tien minuten en een blauwstalen wijzertje. De wijzerplaat wordt afgeschermd door glas dat gevat is in een afschroefbare messing ring.
Kast
De ronde messing uurwerkkast bevindt zich in een mahoniehouten kistje: het deksel, het tussendeel waarin de uurwerkkast gemonteerd is en de onderzijde, waardoor de achterzijde van het uurwerk bereikt kan worden om het uurwerk op te winden. Op de voorkant van het deksel is een benen plaatje bevestigd met daarop de signering 1634 E. Delépine. De twee onderste delen zijn voorzien van een messing knopje waarmee de kist geopend kan worden.
Gangduur 40 uur
Diameter uurwerk 8 cm.
Afmetingen kistje 7 x 10 x 12 cm.
Literatuur: T. Mercer, Chronometer Makers of the World, blz. 127
De maker
Emile Delépine was rond 1880 werkzaam in St. Nicholas d’Aliermont, bij Dieppe, Frankrijk. Hij was de opvolger van O. Dumas en was een bekend chronometermaker. Hij won diverse prijzen voor zijn chronometers: de Grand Prix in Parijs in 1910 en bij de wedstrijden voor de Franse marine waar hij de 1e, 2e, 3e en 7e prijs won met verschillende chronometers. St. Nicholas had destijds ongeveer 2000 inwoners waarvan er 700 tot 800 uurwerkmaker waren, waaronder ook vrouwen. De meeste producten waren bestemd voor de Franse en Engelse markt. Alle chronometers die naar de marine gingen werden gedurende twee jaar getest; als een chronometer niet voldeed werd er niet voor betaald.