SCHEEPSCHRONOMETER Vissière Ca. 1850

Chronometers & Barometers

M&R163

SCHEEPSCHRONOMETER
Gesigneerd: Vissière 56 Rue de l’Ouest, Paris No. 248
Circa 1850
Frankrijk

Uurwerk
Scheepschronometer met platine uurwerk en Earnshaw-echappement, chronometergang met compensatie-balans. De balans is voorzien van compensatie-schroeven. De cilindrische spiraal is van geblauwd staal vervaardigd. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veerton met snek en is voorzien van maintaining power. Het uurwerk is op de achterzijde gesigneerd Vissière no. 248.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft een cijferring voor de minuutaan¬duiding met Arabische cijfers. De cijferring voor de uuraanduiding, met Romeinse cijfers, is links in het centrum van de wijzerplaat geplaatst. Rechts in het centrum van de wijzerplaat bevindt zich de cijferring voor de secondeaanduiding. Deze heeft Arabische cijfers voor elke 10 seconden en is voor de overige seconden voorzien van seconde-streepjes. De indicatie voor de gangreserve is tussen de 35-25 minuten en loopt van 0 tot 49. De wijzers in Breguet-stijl zijn van geblauwd staal vervaardigd. De signatuur Vissière 56 Rue de l’Ouest Paris No. 248 is boven in het centrum van de wijzerplaat aangebracht. Onder in het centrum staat ‘Services Maritimes des Menageries Impériales’

Kast
De uurwerkkast van deze chronometer is cardanisch opgehangen in een mahoniehouten kist. De uurwerkkast is, net als de ophanging, het beslag en de handvaten van messing vervaardigd. In de rechter bovenhoek van de kist, naast het uurwerk, is de opwindsleutel geplaatst. Rechts onderin is een transportschroef bevestigd, waarmee de cardanische ophanging kan worden vastgezet. Als de kist gesloten is kan de bovenkant van het deksel opgelicht worden zodat men kan zien hoe laat het is zonder de kist te hoeven openen. Op de voorzijde van het deksel is een benen cartouche aangebracht met daarop de signering Vissière No. 248. Op de bovenzijde van de kast is een messing plaatje aangebracht waarop het nummer No. 248 is gegraveerd.

Loopduur 49 uur
Afmeting 17 x 16 x 16 cm.

Literatuur
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 645.
-T. Mercer, Chronometer Makers of the World, blz. 249.
-H.M. Vehmeyer, Clock their origin and development 1320-1880, part II, blz. 910-911.

Simon Vissière
Simon Vissière werd in 1822 in Parijs geboren en overleed in Cannets in 1887. Hij was een leerling van Joseph-Thadoeus Winnerl, Parijs. Vissière behoorde tot de grote Franse chronometermaker en was gespecialiseerd was in de studie van het magnetisme en de invloed hiervan op de spiraalbalans. In 1867 had hij een werkplaats op Le Havre waar hij een klein observatorium bouwde. Hij ontwikkelde een eigen chronometer-balans. Veel van zijn chronometers zijn gesigneerd met de plaatsnaam Parijs.

Lees meer Neem contact op