SCHEEPSCHRONOMETER Barraud Cornhill London

Chronometers & Barometers

M&R159

SCHEEPSCHRONOMETER
Gesigneerd: Barraud Cornhill London 2/978
Circa 1830
Engeland

Uurwerk
2- daags veer-aangedreven uurwerk met Earnshaw-echappement. Deze chronometergang heeft een compensatiebalans. De balans is voorzien van compensatieschroeven. De cilindrische spiraal is van geblauwd staal vervaardigd. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veerton met snek en is voorzien van maintaining power.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft een cijferring met gegraveerde Romeinse cijfers en streepjes voor de minuten. De cijferring voor de uuraanduiding met Romeinse cijfers is in het centrum van de wijzerplaat geplaatst. Bij de XII van de uuraanduiding bevindt zich de cijferring voor de secondeaanduiding. Deze heeft Arabische cijfers voor elke 10 seconden en is voor de overige seconden voorzien van seconde-streepjes. Onderin bevindt zich het venster voor de gangreserve met de aanduiding 1 tot 48 uur (down/up). De wijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. De signatuur Barraud Cornhill London 2/978 bevindt zich in het centrum van de cijferring.

Kast
De uurwerkkast is cardanisch opgehangen in een mahoniehouten kist. De uurwerkkast is, net als de ophanging, het beslag en de handvaten van messing vervaardigd. In de rechter bovenhoek van de kist, naast het uurwerk, is de opwindsleutel geplaatst. Rechts onderin is een transportschroef bevestigd, waarmee de cardanische ophanging kan worden vastge¬zet. Als de kist gesloten is kan de bovenkant van het deksel opgelicht worden zodat men kan zien hoe laat het is zonder de kist te hoeven openen. Op de voorzijde is een plaatje aangebracht met de signatuur Barraud 2/978.

Gangduur 2 dagen

*Prijs € 13500

Hoogte 17 cm.
Breedte 16 cm.
Diepte 16 cm.

Literatuur:
– Tony Mercer, Chronometer Makers of the World, pp. 102-103
– Cedric Jagger, Paul Philip Barraud, Ticehurst, 1979.

De maker
De Barrauds waren een productieve klokkenmakersfamilie, gespecialiseerd in chronometers. Paul Philip Barraud was ‘Master of the Clockmakers’ Company’ in 1810 and 1811, zijn 3 zoons Frederick Joseph (1785-1859), John (1790-1840) en James (1794-1876) kwamen ook bij het bedrijf en werden lid van de CC in respectievelijk in 1806, 1813 en 1815.

 

Lees meer Neem contact op