FRANSE REISKLOK MET FOEDRAAL Saulet Ca. 1820

Reisklokken

M&R102b

REISKLOK MET FOEDRAAL
Gesigneerd: Saulet
Circa 1820
Frankrijk

Uurwerk
Deze reisklok met origineel foedraal bevat een messing platine-uurwerk met Earnshaw-chronometergang en een regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van zaagslagwerk dat Petite Sonnerie slaat, dat wil zeggen op het hele uur de uren voluit op een grote bel en op de kwartieren het aantal kwartieren op op twee bellen. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De achterplatine is gesigneerd Saulet.

Wijzerplaat
De rechthoekige, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van twee cijferringen. De grote cijferring is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en minutenstreepjes. De ‘Breguet’ uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De kleine cijferring onder de XII dient voor de seconden-aanduiding en is voorzien van een klein recht blauwstalen wijzertje. De opwindgaten bevinden zich bij de V en de VII.

Kast
De kast van de reisklok is vervaardigd van verguld messing. Alle zijden zijn voorzien van gefacetteerd glas, waardoor het uurwerk zichtbaar is. Aan de bovenzijde is het handvat aangebracht, dat tevens mooi weggeborgen kan worden in de rand, zodanig dat het niet zichtbaar meer is. Tevens kunnen er twee messing strips naar boven geklapt worden zodat het glazen paneeltje voor de achterplatine omhooggeschoven kan worden. Aan de achterzijde heeft men zicht op de regelbare balans en de bellen.

Foedraal
Het foedraal is aan de buitenzijde beplakt met leer. Met twee sluitinkjes aan de zijkanten wordt het foedraal geopend. De voorzijde kan eruit geschoven worden zodat het deksel gesloten kan worden en de wijzerplaat zichtbaar blijft. Deze voorzijde kan opgeborgen worden in het foedraal. Aan de bovenzijde is een messing handvat aangebracht.

Gangduur: 1 week.

Hoogte: 15 cm.
Breedte: 11 cm.
Diepte: 9 cm.

Foedraal
Hoogte: 19 cm.
Breedte: 13,5 cm.
Diepte: 12 cm.

*Prijs €18.500

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, (Paris 1972) blz. 586.

Saulet
Saulet was werkzaam in Parijs, Palais Royal, Galerie de Pierre 1820, de Valois 1840, Rue Richelieu 1850.

Lees meer Neem contact op