REISKLOK MET SLAGWERK Breguet No. 1643 Ca. 1885 Frankrijk

Reisklokken

M&R111

REISKLOK
Gesigneerd: Breguet No. 1643
Circa 1885
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met Zwitsers ankergang en regelbare ‘Breguet’-balans. Het uurwerk is voorzien van uur- en halfuurslagwerk dat op een gongstaaf slaat. Op de achterplatine bevindt zich de gongstaaf, de opwindstaven van het gaand- en slagwerk en de wijzerverzetting. Tevens is hier de signatuur Breguet No. 1643 gegraveerd onder de reglage A & R van het gaandwerk. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven.

Wijzerplaat
Op een messing grondplaat is de ronde zilveren wijzerplaat bevestigd. Deze cijferring is voorzien van zwart gelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een rand met streepjes voor de minutenaanduiding. De uur- en minuutwijzers zijn beide vervaardigd van geblauwd staal in het, naar de maker genoemde, “Breguetmodel”. In het geguillocheerde centrum van de wijzerplaat is de signatuur Breguet 1643 aangebracht. De wijzerplaat wordt afgeschermd door glas dat gevat zit in een messing verguld en geguillocheerd lunet.

Kast
De houten kast is aan de buitenzijde gefineerd met emboina wortel hout. De achterzijde kan omhoog geschoven worden zodat men bij het uurwerk komt. De wijzerplaat wordt afgeschermd door bol glas dat gevat zit en een geguillocheerde lunet. De kast rust op vier messing vergulde bolpootjes.

Gangduur 1 week.
Hoogte: 18 cm.
Breedte: 13.5 cm.
Diepte: 10 cm.

Literatuur
– Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 84 t/m 97.
– George Daniels, The art of Breguet, blz. 198.
– H.M. Vehmeyer, Antieke uurwerken, een familieverzameling, blz. 600

Breguet
Abraham Louis Breguet werd 1747 geboren in Neuchatel (Zwitserland). Van 1762-1767 ging hij in de leer voor de opleiding horlogemaker, waarschijnlijk in Versailles bij Lépine en/of Berthoud. In 1768 emigreert hij met zijn ouders en zussen naar Parijs. s’Avonds bekwaamde hij zich in de wiskunde aan het Collège Mazarin. In 1775 trouwde hij met Cécile Marie Louise L’Huillier (geboren in 1752). In dat jaar begon het echtpaar een zaak op de Quai d’Horloge 51, thans nr.79, vlak bij Pont Neuf, midden in de uurwermakers¬wijk. Men kan dit het stichtingsjaar noemen van het huis “Breguet”. Hij associeerde zich in 1787 tot 1791 met Xavier Gide, een horlogehandelaar in Parijs. 12 augustus 1793 repatrieert Breguet met zijn vrouw en zoon Louis Antoine naar Zwitser¬land, op de vlucht voor de revolutie, eerst naar Genève, dan naar Neuchatel en uiteinde¬lijk naar Le Locle.
10 april 1795 komen ze in Parijs terug en vestigen zich in 1796 op het oude adres aan de Quai d’Horloge. De jaren die dan volgen tot zijn dood in 1823, waren de vruchtbaarste van zijn leven. In 1807 komt zijn zoon Antoine in de zaak. Zijn zoon had een deel van zijn opleiding bij John Arnold in Londen.
Hij heeft verschillende uitvindingen gedaan, waaronder de Breguet-opwindsleutel, diverse verbeteringen in het echappement van horloges, de ‘monter perpétuelle, de Tourbillion, de ‘pendule sympathique’, de ‘montres à tact’, ook ‘monter aveugle’ genoemd en de ‘heures sautantes’. Hij overleed op 3 september 1823 in Parijs.

Lees meer Neem contact op