PENDULE L XVI Ferdinand Berthoud Ca. 1785

Pendules

M&R72

PENDULE L XVI
Gesigneerd Ferdinand Berthoud
Circa 1785
Frankrijk

Uurwerk
Pendule met rond, messing platine-uurwerk, ankergang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op genummerde sluitschijf dat de hele uren voluit slaat en de halve uren eenmaal op een bel, die op de achterplatine is aangebracht. Het gaand- en slagwerk worden ieder aangedreven door een veer, die aan de voorzijde opgewonden wordt. Op de achterplatine staat de signatuur Ferdinand Berthoud gegraveerd.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en Arabische vijfminutengetallen. De overige minuten worden aangeduid met streepjes. De opwindgaten zijn symmetrisch in het centrum van de wijzerplaat geplaatst bij de IIII en de VIII. De signatuur Ferdinand Berthoud is met zwart email in het centrum aangebracht. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van verguld messing en zijn ajourgezaagd in een symmetrisch motief. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas met een geprofileerd lunet.

Kast
De kast  van deze pendule is vervaardigd van vuurverguld messing. Het uurwerk is in een ronde kast geplaatst en wordt aan de achterzijde afgeschermd door een bol glas in een lunet. Onder het uurwerk aan de achterzijde is de naam van de ciseleur Morlay gestempeld. Een engelfiguur leunt aan de linkerzijde tegen het uurwerk, terwijl hij een brief leest. Vanaf de onderzijde komt een lauriertak die zich aan de rechterzijde om het uurwerk vormt. Rechts naar het uurwerk staat een globe en daarnaast liggen boeken. Het geheel is geplaatst op een vuurverguld messing basement, dat voorzien is van vier pootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte 32,5 cm
Breedte 30,5 cm
Diepte 12 cm

*Prijs 19500

Literatuur:
– Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 49-53, 477
– H.M. Vehmeyer, Antieke uurwerken, blz. 598.

Berthoud:
Ferdinand Berthoud werd geboren in 1727 in Plancemont, in de nabijheid van Neuchâtel, Zwitserland. Hij kwam in 1747 naar Parijs en werkte aanvankelijk voor Julien Le Roy. Hij werd meester in 1754. Hij huwde eerst in 1764 met Mlle Chatri uit Caen; in 1782 met Mlle de Moustier uit Saint Quentin. Hij bleef kinderloos. Vanaf 1786 was hij ‘Horloger du Roi’ en ‘Inspecteur Général des Machines pour la Marine’. Hij was een van de grote makers van (marine-) chronometers en tafel- en staande regulateurs. Hij maakte zijn eerste chronometer in 1754, naar schatting in totaal 70 stuks. Hij overleed in Groslay, Frankrijk, in 1807.

Morlay:
René François Morlay was bronsgieter, ciseleur rond 1779 in Parijs.

Lees meer Neem contact op