MINIATUUR LOUIS XVI REISKLOK van Leautier AParis Ca. 1785 Frankrijk

Reisklokken

M&R103

MINIATUUR LOUIS XVI REISKLOK
Gesigneerd: Leautier AParis
Circa 1785
Frankrijk

Uurwerk
Miniatuur Louis XVI reisklok met platine-uurwerk met cilindergang echappement. Het uurwerk is voorzien van slagwerk en slaat de hele uren voluit op een bel en op het halve uur één slag op dezelfde bel. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het uur-, slag- en wekkerwerk op sluitschijf worden aangedreven door een veer in een veerton. De veren worden aan de achterzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. Rondom de uurcijfers worden de minuten aangegeven door minuutstreepjes. In de buitenste rand staan Arabische cijfers voor de vijfminuut aanduiding. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van ajourgezaagd messing. De rechte wekkerwijzer is vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
De kast is vervaardigd van verguld messing. De voorzijde is versierd met decoratieve gravures en onderaan staat gesigneerd: RUE DE BAUNE. De ronde wit emaillen wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas gevat in een messing verguld lunet. De beide zijkanten zijn voorzien van gefacetteerd glas, zodat het uurwerk goed zichtbaar is. De vergulde messing achterplaat is voorzien van de drie opwindgaten voor het gaand-, slag- en wekkerwerk en is fraai geguillocheerd. Op de vier hoeken van het klokje, die op vier geprofileerde pootjes staat, staan fijngedraaide finials. Achter het fijn gegraveerd messing toogje met blauw stalen wijzer en wat dient voor de reglage, bevind zich de bel voor het slagwerk.

Gangduur 1 week

Hoogte 10.5 cm.
Breedte 5.5 cm.
Diepte 6.5 cm.

Literatuur
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 353.

Leautier
Paul Leautier was werkzaam in Paris, van 1769-71 aan de Rue des Fosses St-Germain,
aan de Rue de la Comedie Franciase en van 1778-90 aan de Rue de Beaune. Hij werd meester uurwerkmaker in het jaar 1767.

Lees meer Neem contact op