CARTEL D’ALCOVE L. XVI Ferdinand Berthoud à Paris, ca. 1775 Frankrijk

Console & Cartelklokken Wandklokken

M&R53

CARTEL d’ALCOVE L. XVI                                                      Gesigneerd Ferdinand Berthoud à Paris                                Circa 1775                                                                                    Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op ankergang met slinger. Het uurwerk van de cartel is voorzien van slagwerk, dat op de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden wordt. Het uurwerk is gesigneerd Ferdinand Berthoud à Paris.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminuut aanduiding en een rand met streepjes voor de overige minuten. De opwindgaten bevinden zich bij de VII en de III. In de 60 bevindt zich de reglage van het gaandwerk. De Lodewijk XVI uur- en minuutwijzers zijn vuurverguld. De wijzerplaat is in het centrum gesigneerd Ferdinand Berthoud.

Kast
De kast van de cartel is vervaardigd van vuurverguld gegoten brons en heeft de vorm van een snaarinstrument. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een messing verguld lunet. Onder de wijzerplaat is het slingervenster geplaatst. Boven de wijzerplaat is klankgat aangebracht dat ajourgezaagd is in bloemmotief. De snaren van de lier lopen voor het slingervenster en het klankgat. Aan weerszijden van de wijzerplaat zijn eveneens klankgaten aangebracht. De kast is aan de boven- en onderzijde voorzien van krullen.

Gangduur 1 week

Hoogte 43 cm.
Breedte 21 cm.
Diepte 15,5 cm.

Prijs € 16500

Literatuur:
– Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 49-53.
– H.M. Vehmeyer, Antieke uurwerken, blz. 598.

Berthoud:
Ferdinand Berthoud werd geboren in 1727 in Plancemont, Zwitserland. Hij kwam in 1747 naar Parijs. Hij werd meester in 1754. Hij huwde eerst in 1764 met Mlle Chatri uit Caen; in 1782 met Mlle de Moustier uit Saint Quentin. Hij was kinderloos. Vanaf 1786 was hij ‘Horloger du Roi’ en ‘Inspecteur Général des Machines pour la Marine’. Hij was een van de grote makers van (marine-) chronometers en tafel- en staande regulateurs. Hij maakte zijn eerste chronometer in 1754, naar schatting in totaal 70 stuks. Hij overleed in Groslay, Frankrijk, in 1807.

Lees meer Neem contact op