L. XVI OEIL DE BOEUF Le Coeur L’ainé Ca. 1790

Oeil de boeuf & Cartelklokken

M&R 131A

KLEINE L. XVI OEIL DE BOEUF
Gesigneerd Le Coeur L’ainé
Circa 1790
Frankrijk

Uurwerk
Het messing platine uurwerk heeft gaand-, repetitieslag- en wekkerwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met ankergang en slinger. Het slagwerk slaat op aanvraag de uren en kwartieren. Het gaand- en repetitiewerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. Het uurwerk wordt aan de voorzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De 10 cm doorsnee wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van Romeinse uurcijfers, Arabische cijfers met gouden stipjes voor de vijfminuten aanduiding en streepjes voor de overige minuten. Boven de VI bevindt zich het opwindgat voor het gaandwerk. De tijd wordt aan gegeven door twee ajourgezaagde vuurverguld messing wijzers. De uurwerkmaker heeft de klok in het centrum van de wijzerplaat gesigneerd Le Coeur l’ Ainé. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een fraai geguillocheerd lunet.

Kast
De ronde vuurverguld messing kast van deze kleine oeil de boeuf wordt aan de bovenzijde opgesierd door een vuurverguld gegoten messing ornament in de vorm van een strik versierd met guirlandetakken. Achter de strik bevindt zich het ophangoog en de onderzijde is versierd met acanthustakken. Om het geheel is een vuurvergulde messing parelrand ter versiering aangebracht.

Le Coeur
Le Coeur L’aine was werkzaam aan de Rue de la Verrerie te Parijs eind 18e eeuw en is de oudste zoon van klokkenmaker Edme Coeur. Hij werd meesteruurwerkmaker in het jaar 1781.

Gangduur 1 week

Diameter 24 cm.
Diepte 11 cm.

*Prijs € 19000

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 134

Vergelijkbare klok: Tardy, Les plus belles pendules Francaises, blz. 125

Lees meer Neem contact op