SKELETPENDULE LOUIS XVI VERFIJND MODEL Ca. 1780 Frankrijk

Pendules

M&R90

SKELETPENDULE LOUIS XVI VERFIJND MODEL
Circa 1780
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op ankergang met slinger. Het slagwerk op sluitschijf slaat op het halve uur eenmaal en op het hele uur voluit op een bel. De bel is op de achterplatine gemonteerd. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton, die aan de voorzijde opgewonden worden.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde cijffering wordt prachtig omlijst door een parelrand en een koord reliëf aan de binnenkant. In Het centrum waar zich de vuurvergulde en ajourgezaagde uur- en minuutwijzers en de ajourgezaagde datumwijzer van geblauwd staal zich bevinden is geheel open, waardoor het uurwerk prachtig zichtbaar is. De cijfferring van buiten naar binnen duidt het volgende aan: De buitenste Arabische cijfers dient voor de vijfminuten aanduiding, de minuten worden gemarkeerd door een rand van zwarte streepjes, de rood gemarkeerde getallen voor de datum aanduiding en de uren worden door zwart gemarkeerde Romeinse cijfers aangegeven.

Kast
Het gehele skelet dat op een basement van zwart marmer staat is vervaardigd van verguld messing en is rondom versierd met een verfijnde parelrand. Het frame van de kast bestaat uit twee bogen die op vier geprofileerde messing vergulde zuiltjes rust en die op een zwart marmeren voet bevestigd zijn. Tussen de bogen beweegt zich de slinger, die aan de onderzijde is versierd met een afbeelding van Apollo, de Zonnegod. Boven op de bogen rust de wijzerplaat die sierlijk wordt bekroond door een verguld messing guirlande ornament met strik. Het gehele uurwerk rust op vier messing verguld en geprofileerde pootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte   31 cm.
Breedte  18 cm.
Diepte    11 cm.

Literatuur
– Derek Roberts, Continental and American Skeleton Clocks (France 41)
– Hall’s Iconografisch handboek, blz. 25

Apollo
Apollo ofwel de Zonnegod (Phoebus Apollo= de stralende) is een van de twaalf goden van de Olympus. Hij is de zoon van Zeus (Jupiter) en Leto en de tweelingbroer van Artemis (Diana). Hij wordt vereenzelvigd met de zonnegod Helios (Sol). Hij vertegenwoordigt de ideale mannelijke lichamelijke schoonheid. Hij wordt afgebeeld als een jonge man zonder baard met fijne, soms tamelijk vrouwelijke gelaatstrekken, zijn haar is lang. De lier is een van zijn toebehoren als god van de poëzie en de muziek en als leider van de Muzen.

Lees meer Neem contact op