IJZEREN WANDKLOK MET KWARTIERSLAGWERK Ca. 1600 Zwitserland

IJzeren wandklokken Wandklokken

M&R143

IJZEREN WANDKLOK BESCHILDERD MET KWARTIERSLAGWERK
Circa 1600
Zwitserland

Uurwerk
Het tussen stijlen geplaatste smeedijzeren uurwerk is voorzien drie achter elkaar geplaatste werken. Het gaandwerk heeft een spillegang met een balans. Het uurwerk is tevens voorzien van twee separate slagwerken. Het kwartierslagwerk op sluitschijf slaat elk kwartier het aantal kwartieren op een kleine bel, op het hele uur gevolgd door het uurslagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit slaat op de grote bel. Het gaand-, uurslag- en kwartierslagwerk zijn achter elkaar geplaatst en worden elk door een gewicht aangedreven.

Wijzerplaat
De toogvormige ijzeren wijzerplaat is in zijn geheel beschilderd. De wijzerplaat heeft twee cijferringen. De grote cijferring heeft Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding en een halfuurs-aanduiding tussen de uurcijfers in de vorm van een rood ruitje. Op de buitenrand zijn Arabische vijfminutengetallen aangebracht. De kleine cijferring onder dient voor de kwartieraanduiding en heeft Romeinse cijfers. De kwartierwijzer is vervaardigd van staal, net als de uurwijzer. De kleine cijferring wordt geflankeerd door geschilderde bloem- en krullend bladmotieven. Boven de grote cijferring zijn een zon en een maan geschilderd en in de toog is een afbeelding geschilderd van twee windblazende personages.

Kast
De gehele kast is van ijzer vervaardigd. Aan de bovenzijde zijn de twee bellen boven elkaar bevestigd met ijzeren beugeltjes en ter versiering zijn rozetten aangebracht. De bellen worden bekroond met een roos. De deuren aan de zijkant zijn fraai beschilderd met een vaas met kleurrijke bloemen.

Gangduur 12 uur

Hoogte 44 cm
Breedte 13 cm
Diepte 15 cm

Literatuur
Horloges Rustique de la Collection Meister, Zurich, Musée International d’Horlogerie
La Chaux-de-Fonds (Suisse) blz. 18 en 19.

Lees meer Neem contact op