FRANSE TAFELREGULATEUR van J. Antoine Lépine H.ger du Roy AParis No 4498 Gedateerd op veer: Janvier 1786 Monginot

M&R28

TAFELREGULATEUR
Gesigneerd: J. Antoine Lépine H.ger du Roy AParis No 4498
Gedateerd op veer: Janvier 1786 Monginot
Frankrijk

Uurwerk
Deze tafelregulateur heeft een platine-uurwerk met schaargang en compensatieslinger. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit en de halve uren slaat het eenmaal op een bel. Het uurwerk heeft een centrale datum- en secondenaanduiding. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton aangedreven. Een veerton is door de verenmaker gesigneerd en gedateerd Janvier 1786 Monginot. Op de achterplatine is de signatuur J. Antoine Lepine h.ger du Roy AParis No. 4498 gegraveerd.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwart geëmailleerde becijfering. De buitenste cijferring dient voor de minutenaanduiding. De vijfminuten worden in Arabische cijfers aangegeven, de overige minuten met puntjes. De ring met rode cijfers dient voor de datumaanduiding. De volgende cijferring met Romeinse cijfers is voor de uuraanduiding. In de binnenste ring wordt de dag aangegeven en met de achterzijde van de wijzer wordt het bijbehorende teken van de dag aangegeven. In het centrum zijn de opwindgaten bij de IIII en de VIII geplaatst. In het centrum is de wijzerplaat gesigneerd Lépine H.ger du Roi. De vuurvergulde uur- en minuutwijzers zijn ajourgezaagd en gegraveerd in een symmetrisch motief. De rechte secondewijzer en de datumwijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. De wijzerplaat wordt afgeschermd door bol glas dat omrand wordt door een vuurverguld gegoten lunet.

Kast
De mahoniehouten kast van deze regulateur is aan vier kanten van glas voorzien. Ook de bovenzijde is voorzien van glas en men kan dit paneel verwijderen zodat het uurwerk bereikbaar wordt. Boven de wijzerplaat, in de twee hoeken, is de kast voorzien van gegoten vuurvergulde hoekornamenten in fantasiemotief. De onderkant van de wijzerplaat is versierd met een gegoten vuurverguld lambrekijn met kwastjes. Het basement en de lijst aan de bovenzijde van de kast zijn voorzien van geprofileerde randen. Op de bodem van de kast is een messing verguld plaatje aangebracht voor de indicatie van de amplitude van de slinger. De kast rust op vier gladde poten.

Gangduur 1 week

Hoogte: 47,5 cm.
Breedte: 28 cm.
Diepte: 21 cm.

Literatuur
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 386 en 470.

De maker
Lépine is een van de bekendste uurwerkmakers uit die tijd. Hij werd op 18 november 1720 in Challex geboren onder de naam Jean Antoine Depigny. Zijn vader Jean Philibert was eveneens uurwerkmaker. Als Jean Antoine 24 jaar oud is gaat hij in Parijs werken bij André Charles Caron (1697-1775) die uurwerkmaker aan het hof is. In 1756 trouwt hij met de dochter van Caron, Madeleine Françoise Caron. Vanaf 1765 mag Lépine zich ook ‘Horloger de Roy’ noemen en in 1766 volgt hij Caron op. Tijdens de revolutie werkt Lépine samen met Ferdinand Berthoud, Louis Berthoud, Pierre le Roy en Abraham-Louis Breguet. Dit zijn de grootste namen in de Franse uurwerkmakersgeschiedenis. Lépine heeft o.a. een horloge voor George Washington gemaakt. In 1814 sterft hij. Er zijn verschillende schrijfwijzen van zijn naam, namelijk Lépine, Lepine, L’Epine, Lespine of Lepinne. Zijn zoon Alexandre Raguet Lépine was ‘Horloger de l’Imperatrice’.

Monginot
Claude Monginot was verenmaker in Parijs. Hij was omstreeks 1784 werkzaam aan de Rue de la Harpe. Hij is gestorven omstreeks 1796.

Lees meer Neem contact op