FRANSE L. XVI PENDULE ‘Lepaute A Paris’ Ca. 1780 Gesigneerd: Lepaute A Paris Circa 1780 Frankrijk

Pendules

M&R80

L. XVI PENDULE
Gesigneerd: Lepaute A Paris
Circa 1780
Frankrijk

Uurwerk
Kleine L.XVI pendule met messing platine uurwerk op ankergang en slinger. Het slagwerk is op sluitschijf en slaat de hele uren voluit op een bel en slaat de halve uren éénmaal op diezelfde bel.

Wijzerplaat
De enigszins gebolde wijzerplaat is wit geëmailleerd en heeft zwart geëmailleerde Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding. De 5 minuten worden aangegeven door Arabische cijfers en de overige minuten worden aangegeven door een rand streepjes. De klok is in het midden van de wijzerplaat gesigneerd Lepaute A Paris. De opwindgaten zijn asymmetrisch bij de VIII en tussen de III en de IIII geplaatst. Het kleine asje dat bij de 60 door de wijzerplaat naar buiten komt, dient voor de reglage van het gaandwerk. De twee vuurvergulde wijzers zijn ajourgezaagd en gegraveerd. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas, gevat in een vuurverguld lunet.

Kast
De kast is vervaardigd van vuurverguld en deels gepatineerd messing. Boven op de kast staat een vaas die versierd is met twee oren en een guirlande. Om de wijzerplaat is een messing vuurvergulde guirlande van lauriertakken aangebracht ter versiering. Deze is aan de onderzijde versierd met een strik. De voet van de kast is voorzien van een sierrand en het geheel staat op klauwpootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte: 25,5 cm.
Diepte: 12,5 cm.
Breedte: 10 cm.

*Prijs € 24000

Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 378-386.

Lepaute
Lepaute is een zeer bekende klokkenmakersfamilie uit Parijs.

 

Lees meer Neem contact op