FIGURENUHR LEEUW MET AUTOMAAT Christoff Miller Aug Ca. 1640

Renaissance klokken

M&R208

FIGURENUHR LEEUW MET AUTOMAAT
Gesigneerd: Christoff Miller Aug
Circa 1640
Duitsland

Uurwerk
Het platine-uurwerk van dit figurenuhr met stalen assen en raderen is voorzien van gaandwerk op spillegang en balans. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit op een bel. Het uurwerk van dit leeuw figuhrenuhr is voorzien van automata; op het tikken van de klok bewegen de ogen van de leeuw en als de klok slaat beweegt de bek van de leeuw mee. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton, waarbij die van het gaandwerk is voorzien van snek met ketting. De veertonnen worden aan de achterzijde opgewonden. Op de achterplatine is de bel aangebracht en de gegraveerde signatuur Christoff Miller Aug.

Wijzerplaat
Deze klok is voorzien van twee cijferringen. Op het schild dat de leeuw vasthoudt is de zilveren wijzerplaat aangebracht voor de uuraanduiding. Deze is voorzien van Romeinse cijfers en een blauwstalen uurwijzer. De tweede zilveren wijzerplaat bevindt zich op de voet en dient voor de kwartieraanduiding en is voorzien van Romeinse kwartiercijfers en een blauwstalen wijzer.

Kast
De vuurverguld messing leeuw van dit zeldzame figuhrenuhr staat op zijn achterpoten en houdt in zijn voorpoten een schild vast. Hierop is de wijzerplaat aangebracht. Zijn ogen bewegen van links naar rechts op het tikken van de klok en op het hele uur beweegt zijn kaak mee met het slaan van de klok. De verguld messing plaat waarop de leeuw staat is versierd met gegraveerde bladmotieven. Hier bevind zich tevens de kwartierwijzerplaat en een gaatje waardoor de klok op slag gezet kan worden en waarmee het gaandwerk wordt gereguleerd. Het uurwerk en het mechaniek bevindt zich in het achtzijdige ebbenhouten basement van de klok. Deze is voorzien van acht vensters. De bodemplaat kan door middel van een hendeltje geopend worden. Men heeft dan zicht op de achterplatine. De bel zit aan de bodemplaat bevestigd. Het geheel staat op acht ebbenhouten pootjes.

Loopduur 24 uur

Hoogte 33 cm
Breedte 24 cm
Diepte 16.5 cm

Literatuur
– A. Chapuis, E. Droz, Automata, Neuchatel, 1958, p.71 fig. 78.
– D. Roberts, Mystery, Novelty and Fantasy Clocks, p. 36, fig. 3-5A,B & C.
– Klaus Maurice, Die Deutsche Räderuhr, Band II, p. 51, fig. 322.
– Klaus Maurice und Otto Mayer, Die Welt als Uhr, Deutsche Uhren und Automaten 1550-1650, p. 257, fig. 85.

Christoff Miller:
Christoph Miller/Müller werd geboren omstreeks 1620 en stierf in 1651. Op 17 jarige leeftijd in 1637 werd hij meester uurwerkmaker in het Augsburgse uurmakers gilde. Er staan verschillende werken in het nationaal museum van Praag, Museo Galileo en in het Metropolitan Museum van zijn hand.

Lees meer Neem contact op