CONTRA-BAKBAROMETER F. B. (Franciscus Bazerga) Ca. 1820 Holland

Chronometers & Barometers

M&R179

CONTRA-BAKBAROMETER
Gesigneerd: F. B. (Franciscus Bazerga)
Circa 1820
Holland

Schaal
De tinnen schaalplaten zijn gegraveerd en zwart ingelakt.
De linker schaalplaat boven heeft de schaalverdeling van de enkelvoudige centrumbuis, de zgn. buis van Torricelli. De schaal is in Engelse duimen aangegeven. De schaalplaat links onder is de schaalplaat voor de thermometer en heeft een schaalverdeling in Fahrenheit en Réaumur.
De rechter schaalplaat heeft over de gehele lengte aan de rechterzijde de schaal voor de contrabuis in Engelse duimen; dit is de contraleur (Conteluer). Rechts in de kast is de contrabuis geplaatst. Door het gebruik van een contra¬buis kan de schaal-verdeling vergroot worden. Dit geeft een nauwkeuriger aanwijzing. De drie schaalplaten zijn aan de bovenzijde versierd met een gegraveerde vaas en aan de onderzijde met het monogram F.B., van Franciscus Bazerga.

Kast
De kast is met mahoniehout gefineerd. Het barometerreservoir is afgeschermd door een geprofileerde bak met daarop twee gedraaide knoppen. Onder de bak hangen twee geprofileerde knoppen ter versiering. De barometer wordt bekroond door een fries en een toog met geprofileerde lijsten. De toog loopt uit in twee sierlijke krullen en wordt aan de bovenzijde versierd met een ornament.

Lengte: 120 cm
Breedte: 26 cm
Diepte: 11 cm

Literatuur                                                                                                                                                                      Bert Bolle, Barometers in beeld, pag. 116 noot 214.

Bazerga:
Franciscus Bazerga werd geboren in 1786 (Tavernee). Hij was gehuwd. Hij was werkzaam in Rotterdam sinds ca. 1800 en is daar overleden in 1835

Lees meer Neem contact op