BAROGRAAF Stempel R.F. Paris 31524 Ca. 1880

Varia & Horloges

M&R171

BAROGRAAF
R.F. Paris 31524
Circa 1880
Frankrijk

Dit precisieapparaat registreert de luchtdruk zeer nauwkeurig op grafiekpapier gedurende één week.

Mechaniek
De barograaf heeft een uurwerk in een roterende trommel die deze in één week geheel laat rond draaien. Het mechaniek is vervaardigd van messing, heeft een balans met spiraalveer op een plateau en wordt aangedreven door een veer in een veerton, die aan de bovenzijde van de trommel met een sleutel wordt opgewonden. Rechts van de trommel bevindt zich een metalen balg (aneroïde barometer) die een schrijver met een met inkt gevulde pen stuurt waarmee de luchtdruk wordt aangegeven op het grafiekpapier in millibar.

Kast
De messing kast van deze barograaf heeft aan alle zijde facet-geslepen glas. Links is de trommel geplaatst waarop de luchtdruk wordt aangegeven. In het midden bevindt zich de metalen balg met rechts het schrijver-mechanisme. De bovenkant van de kast kan worden verwijderd om toegang te krijgen tot het mechanisme, dat geplaatst is op een rechthoekige verguld messing voet. Hierin is het stempel aangebracht met het monogram R.F. Paris en het nummer 31524. Het geheel rust op vier pootjes.

Gangduur: een week

Breedte 19,5 cm.
Hoogte 12,5 cm.
Diepte 13 cm.

*Prijs € 2800

Literatuur
Bert Bolle, Bert Bolle, Barometers in beeld, Lochem, 1983, hoofdstuk 17.

De maker
De initialen R F staan voor Richard Frères (Gebroeders Richard) die actief waren in het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw in Frankrijk. Jules Richard ontwikkelde het instrument dat hij uitvoerde met een lichtgewicht piramidevormige holle pen, gevuld met langzaam drogende inkt.

Lees meer Neem contact op