FRANSE ART DECO REISKLOK MET FOEDRAAL J. Auricoste Paris Ca. 1920

Reisklokken

M&R102

ART DECO REISKLOK MET FOEDRAAL
Gesigneerd: J. Auricoste Paris
Circa 1920
Frankrijk

Uurwerk
Deze Art Deco reisklok heeft een messing platine-uurwerk op haakse ankergang met regelbare balans. Het slagwerk slaat Grande Sonnerie, dat wil zeggen elk kwartier de hele uren voluit op een gongstaaf en de kwartieren voluit op twee verschillende gongstaven. Het bijzondere van deze klok is dat het tevens is voorzien van minuut repetitie; dat wil zeggen dat het op aanvraag het aantal uren slaat op een gongstaaf, gevolgd door het aantal kwartieren op 2 gongstaven en daarna het aantal minuten op een enkele gongstaaf. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk, dat ingesteld kan worden met de kleine wit geëmailleerde cijferring die zich onder op de achterplatine bevindt. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton en de werken worden allen aan de achterzijde door middel van een opwindstaaf opgewonden. Ook de wijzerverzetting bevindt zich aan de achterzijde en de kleine lichter S / A aan de rechterzijde dient voor het aan- of uitzetten van het slagwerk.

Wijzerplaat
De rechthoekige, verzilverde wijzerplaat is voorzien van driehoekjes voor de uur aanduidingen en vijfminuten en streepjes voor de overige minuten. Boven in het centrum is het uurwerk gesigneerd J. Auricoste Paris. De gestileerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De wijzerplaat wordt afgeschermd door glas. Om de wijzerplaat is een vergulde rand aangebracht met daarop de zwarte uurcijfers III, VI, IX en XII en streepjes voor de overige uren.

Kast
De kast is vervaardigd van verguld messing kast met zwart gelakte zijpanelen. Hierop zijn , net als aan de voorzijde onder de wijzerplaat plaatjes onyx ter verziering aangebracht. De stijl en het design verkeren in de lijn van Cartier. Door de deur aan de achterzijde te openen komt men bij het uurwerk. Op de kast is het repetitieknopje aangebracht.

Foedraal
Het originele houten foedraal dat dient ter bescherming van de kast tijdens het reizen is van binnen met crèmekleurige zijde en van buiten met rood leder bekleed. Op de binnenzijde van het foedraal tegen de achterwand staat J. Auricoste Paris gedrukt. In de bodem is een uitsparing waarin de opwindsleutel opgeborgen kan worden. Het foedraal kan worden geopend door middel van 2 deurtjes, afgesloten door een haakje.

Gangduur 1 week

Hoogte: 10,5 cm.
Breedte 7,5cm.
Diepte: 5,5cm.

Foedraal
Hoogte: 13,5 cm.
Breedte 10,5 cm.
Diepte: 8,5 cm.

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris 1972, p. 18.
Een zelfde uurwerk is afgebeeld in Ch. Allix, Carriage clocks, (Suffolk, 1974), p. 322,

De maker
Jules Auricoste was werkzaam in Parijs. Hij was de opvolger van E. Thomas en hij had zijn werkplaats aan de Rue la Boëtie. In 1910 deponeerde hij het merk Excelsior.

Lees meer Neem contact op