TAFELLANTAARNKLOKJE Ca. 1780 België

Lantaarnklokken Varia

M&R256

TAFELLANTAARNKLOKJE
Circa 1780
België

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op spillegang met korte slinger. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer die in een veerton is geplaatst. De veren worden aan de achterzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. Rond de uurcijfers worden de minuten aangegeven door streepjes. In de buitenste rand staan Arabische cijfers voor de vijf minuten aanduiding. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. In het centrum is de messing wekkerschijf voorzien van Arabische uurcijfers aangebracht.

Kast
De kast die in zijn geheel is vervaardigd van messing is aan de voorzijde versierd met gegraveerde bladranken met in het midden een strik. Hierop is de ronde, wit emaillen wijzerplaat met wekkerschijfje geplaatst. De beide zijkanten kunnen geopend worden door middel van 2 deurtjes voorzien van een rechthoekig venster met facetgeslepen glaasjes. Aan de achterzijde beweegt zich de korte slinger. De kast die op een messing podium staat en bekroond wordt door een ovale bel wordt op de 4 hoeken en de top versierd door messing geprofileerde finials, het kastje rustend op 4 geprofileerde pootjes. Voor de bel is een sierlijk messing gezaagd belhekje aangebracht in de vorm van twee tortelduiven, de twee duiven die elkaar aankijken symboliseren eendracht.

Gangduur: 1 dag

Hoogte: 12 cm.
Breedte: 5,5 cm.
Diepte: 5,5 cm.

 

Lees meer Neem contact op