KLEINE FRANSE REISKLOK Mugnier Hger du Roi N:1114 Ca. 1810

Reisklokken

M&R101b

TAFELKLOKJE
Gesigneerd: Mugnier Hger du Roi N:1114
Circa 1810
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren in een veerton aangedreven messing platine-uurwerk bestaat uit gaand- en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met verticale balans met spiraalveer en reglage. Het zaagslagwerk geeft de kwartieren en op het hele uur de uren voluit op twee gongen aan en heeft tevens repetitie, waarmee het laatst geslagen uur en de kwartieren te allen tijde kunnen worden herhaald door op het messing knopje op de bovenzijde te drukken. Op de achterplatine bevinden zich de gongen, de opwindvierkanten en de wijzerverzetting. Het slagwerk kan bovendien worden aan- en afgezet door een blauwstalen hendeltje in de bodem te verzetten. De maker heeft het uurwerk op een plaatje op de achterplatine gesigneerd en genummerd Mugnier Hger du Roi N: 1114.

Wijzerplaat
De ronde verzilverde wijzerplaat heeft gestoken, zwart ingelakte Romeinse uurcijfers met streepjes voor de vijfminuten en minuten en is door de maker boven de VI gesigneerd Mugnier Hger du Roi. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen ‘Breguet’-wijzers. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een facet geslepen glas dat gevat is in een geguillocheerde verguld messing lunet.

Kast
De fraai geproportioneerde, met gezwart perenhout gefineerde toogvormige kast rust op vier platte blokvormige messing pootjes. Het uurwerk is toegankelijk via een met een sleutel te openen achterpaneeltje. Op de getoogde bovenzijde bevindt zich het geprofileerde messing repetitieknopje. Het geheel wordt bekroond door een verguld messing handvat en sierlijke ornamenten.

Gangduur 1 week

Hoogte 16,5 cm.
Breedte 12 cm.
Diepte 7,5 cm.

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, London, 2006, blz. 557.

De maker
Charles Mugnier was van 1810 tot 1830 werkzaam in Parijs aan de Rue Neuve des Petits Champs. Hij was uurwerkmaker voor keizer Napoleon en zijn broer koning Louis XVIII.

Lees meer Neem contact op