TAFELKLOK Steven Hoogendijk Rotterdam Ca. 1730

Tafelklokken

M&R20

TAFELKLOK
Gesigneerd: Steven Hoogendijk Rotterdam
Circa 1730
Holland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met spillegang en slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren door middel van het koordje dat aan de onderzijde uit de kast komt. Het gaand- en slagwerk worden elk door een veer in een veerton met snek aangedreven. De achterplatine is rijkelijk versierd met gegraveerde blad en krulmotieven.

Wijzerplaat
De toogvormige messing wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met zwart ingelakte cijfers. De uren worden aangeduid met Romeinse cijfers, de halve uren door fleur-de-lys uuraanduiding en de vijfminuten met Arabische cijfers. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat is boven de VI een datumvenster aangebracht. De opwindgaten bevinden zich bij de III en de IX. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De verzilverde cijferring in de toog waar gegraveerd staat Strike /Silent dient voor het aan- en uitzetten van het slagwerk en is voorzien van een gematteerd centrum en een blauwstalen wijzer. Onder de VI staat de signatuur van de uurwerkmaker: Steven Hoogendijk Rotterdam gegraveerd. Op de vier hoeken van de wijzerplaat naast de cijferring zijn mes¬sing gegoten ornamenten aangebracht.

Kast
De toogvormige kast met geprofileerde ‘bell-top’ is vervaardigd van eikenhout, gefineerd met gezwart perenhout. De deuren aan de voor- en achterzijde zijn voorzien van een toog¬vormig venster. De beide zijkanten zijn elk voorzien van ajourgezaagde klankgaten is. De bovenhoeken van het deurtje aan de voorzijde van de kast hebben ajourgezaagde messing klankgaten. De bell-top wordt bekroond met een handgreep en de vier hoeken met messing pinakels. Het geprofileerde basement van de klok staat geheel op perenhouten gezwarte voetjes.

Gangduur 1 week

Hoogte 48 cm.
Breedte 27 cm.
Diepte 16.5 cm.

*Prijs op aanvraag

Literatuur:
-E. Morpurgo, Nederlandse klokken- en uurwerkmakers vanaf 1300, blz. 60
-Brian Loomes, Watchmakers & Clockmakers of the World, London, 210 blz. 388

Hoogendijk
Steven Hoogendijk werd geboren op 1 april 1698 te Rotterdam. Hij was de zoon van Adriaan Hoogendijk en Elisabeth Tracy, kleinzoon van Steven Tracy. Hij was leerling bij Pieter Uyterweer de oude en woonde in de kleine Draaisteeg. Hij was lid van de remonstrantse kerk. In 1769 stichtte hij het Bataafsch Genootschap der proefondervindelijke Wijsbegeerte. Hij is gestorven in 1788.
Er zijn diverse werken van hem bekend.

Lees meer Neem contact op