TAFELKLOK Cha’Lowndes Pall Mall Ca. 1695 Engeland

Tafelklokken

M&R17

TAFELKLOK
Gesigneerd: Cha’Lowndes Pall Mall
Circa 1695
Engeland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op spillegang met slinger. Het uurwerk is voorzien van zaagslagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel en de halve uren op een kleiner bel. Het gaand- en slagwerk worden ieder door een veerton met snek aangedreven. De achterplatine is rijk gegraveerd in krullend blad- en tulpmotieven. Aan de onderzijde staat in een cartouche in sierlijke letters de signatuur van de uurwerkmaker Cha’ Lowndes Pall Mall gegraveerd.

Wijzerplaat
De rechthoekige messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding, half uur markering in de vorm van een blad en bloem en streepjes voor de overige minuten en kwartieren. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat bevinden zich de fijn ajourgezaagde en geblauwd stalen uur- en minuutwijzers en twee symmetrisch geplaatste opwindgaten. Onder de XII is het datumvenster aangebracht en het schuifje boven de XII dient voor het aan- en uitzetten van het slagwerk. In de hoeken van de wijzerplaat zijn reliëfgegoten verguld messing hoekornamenten in de vorm van engelenkopjes aangebracht. Onder aan de cijferring staat de sierlijke signatuur van de uurwerkmaker Cha’ Lowndes Pall Mall.

Kast
De eikenhouten kast die op vier verguld messing pootjes staat is belijmd met zwart gepolitoerd perenhout. De beide zijkanten zijn voorzien van glaspanelen. De deur die door middel van een sleuteltje bedient kan worden heeft aan de bovenzijde zaagwerk dat doet dienst doet als klankvenster. Door het glaspaneel in de achterdeur is de rijk gegraveerde achterplatine zichtbaar. De bell-top versierd met messing gegoten en vergulde sierstukken wordt bekroond door een messing verguld handvat.

Gangduur 1 week.

Hoogte 33 cm. (incl. handvat 38 cm.)
Breedte 24 cm.
Diepte 15,5 cm.

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 495.

Charles Lowndes
Charles Lowndes was werkzaam in Pall Mall te London, een wijk in Westminster. Hij werd lid van de Clockmakers Company van 1682 tot 1724. Waarschijnlijk is hij de zoon van Jonathan Lowndes die ook werkzaam was in Pall Mall.

Lees meer Neem contact op