TAFELKLOK C. Cabrier London Ca. 1730 Engeland

Tafelklokken

M&R27

TAFELKLOK
Gesigneerd: C. Cabrier London
Circa 1730
Engeland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op spillegang met regelbare balans. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in een veerton met snek aangedreven. De balanskloof op de achterplatine is ajourgezaagd en rijkelijk gegraveerd in krullend bladmotieven. Naast de balanskloof is de verzilverd schijfje met cijfers voor de reglage van het gaandwerk geplaatst en daaronder is de achterplatine gegraveerd C. Cabrier London.

Wijzerplaat
De vierkante messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde 24 uurs-cijferring met gegraveerde en ingelakte Romeinse cijfers 2 x I – XII voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en streepjes voor de overige minuten en kwartieren. Tussen de uurcijfers is een halfuuraanduiding gegraveerd. Het gematteerde centrum van de wijzerplaat heeft aan de linkerzijde ter hoogte van de VI het opwindgat voor het gaandwerk en aan de rechterkant, eveneens bij de VI, het datumluikje. De wijzerplaat is net als de achterplatine gesigneerd C. Cabrier London. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De hoeken van de wijzerplaat zijn versierd met zilveren ornamenten.

Kast
De met gezwart perenhout gefineerde eikenhouten kast heeft aan de boven- en onderzijde geprofileerde lijsten. De kast wordt bekroond door een messing handvat. De klok rust op vier geprofileerde houten pootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte 27 cm.
Breedte 17 cm.
Diepte 10 cm.

Literatuur:
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 128

Cabrier
Charles Cabrier (II) was werkzaam in London. Hij begon als leerling in 1719 , was lid van de Clockmakers Company van 1726 tot 1777. Hij werkte in 1730 in London, Dial, Token-house Yard, bij St. Margaret, Lothbury, in 1734 aan de Broad street. Zijn vader was een bekende uurwerkmaker evenals zijn zoon Charles (III).

Lees meer Neem contact op