TAFELKLOK C. Cabrier London Ca. 1730 Engeland

Tafelklokken

M&R27

TAFELKLOK
Gesigneerd: C. Cabrier London
Circa 1730
Engeland

Uurwerk
Het door een veer in een veerton met snek aangedreven messing platine-uurwerk heeft gaandwerk, uitgevoerd met spillegang en regelbare balans. De balanskloof op de achterplatine is ajourgezaagd en rijk gegraveerd in krullende bladmotieven. Naast de balanskloof is een prominente verzilverde Arabische schijf voor de reglage geplaatst en daaronder is de achterplatine is sierlijk gegraveerd met de naam van de maker C. Cabrier London.

Wijzerplaat
De vierkante messing wijzerplaat is voorzien van een verzilverde 24 uurs-cijferring met gestoken en ingelakte Romeinse uurcijfers: tweemaal I-XII, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en streepjes voor de kwartieren en de minuten. Tussen de uurcijfers zijn halfuuraanduidingen gegraveerd. Het gematteerde centrum van de wijzerplaat heeft aan de linkerzijde ter hoogte van de VI een opwindgat en aan de rechterkant, eveneens bij de VI, een datumvenster. Tevens is de wijzerplaat op de volgende wijze gesigneerd C. Cabrier London. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen wijzers. De hoeken van de wijzerplaat zijn versierd met verzilverde ornamenten.

Kast
De met gezwart perenhout gefineerde eikenhouten kast heeft aan de boven- en onderzijde geprofileerde lijsten. De kast wordt bekroond door een messing handvat en rust op vier geprofileerde houten pootjes.

Gangduur 1 week
Hoogte 27 cm.
Breedte 17 cm.
Diepte 10 cm.

*Prijs op aanvraag

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, London, 2006, blz. 128

De maker
Charles Cabrier (II) was werkzaam in London. Hij begon als leerling in 1719 , was lid van de Clockmakers’ Company van 1726 tot 1777. Hij werkte rond 1730 in een pand aangeduid als de Dial, in Token-house Yard, in de wijk St. Margaret, Lothbury, London; in 1734 aan de Broad Street. Zijn vader was een bekende uurwerkmaker, evenals zijn zoon Charles (III).

Lees meer Neem contact op