REISKLOK Beckera invenit et fecit Ca. 1760

Reisklokken

M&R101

Reisklok
Gesigneerd: Beckera invenit et fecit
Circa 1760
Frankrijk

Uurwerk
Deze reisklok met messing platine-uurwerk op ankergang met slinger en is voorzien van zaagslagwerk en slaat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op de bel die aan de onderzijde van de kast is geplaatst. Het gaandwerk en slagwerk worden aangedreven door een veer in een veerton, waarbij de aandrijving van het gaandwerk is voorzien van krachtegalisatie via een snek. Het gaand- en slagwerk worden aan de achterzijde van het uurwerk opgewonden met een sleutel. Tevens is het uurwerk voorzien van wekker, die men kan opwinden met het touwtje aan de rechter achterzijde van de kast. Dag en datum worden ook aangegeven.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat met zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, zwarte Arabische cijfers voor de vijfminuutaanduiding en minuut-streepjes. De ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van vuurverguld messing. De wekkerwijzer is vervaardigd van staal. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een vuurverguld, gegoten lunet, versierd met een parelrand. Boven de wijzerplaat vindt men de indicatie voor datum, achter een venster voorzien van gegraveerde en zwart ingelakte Arabische cijfers. Hierboven is de dagindicatie geplaatst, welke elke 24 uur vooruit springt voorzien van de Franse 3-letterige afkorting van de dagen.

Kast
De kast van deze reisklok is vervaardigd van messing en aan de bovenzijde voorzien van toog. Op de gepatineerde voorzijde zijn messing gegoten ornamenten aangebracht ter versiering. In een toog is een medaillon geplaatst met een engelenkopje omringt door zonnestralen. Boven het medaillon is een strik aangebracht en daaronder hangt een guirlande van bladeren. Aan de onderzijde is een wit emaillen schildje met de signatuur Beckera invenit et fecit aangebracht. Het schildje wordt geflankeerd door twee ornamenten in bladmotief. Boven op de kast is een messing handvat aangebracht en op de vier hoeken staat geprofileerd finials. Aan de achterzijde bevindt zich een deurtje.
Het geheel rust op vier geprofileerde pootjes.

Loopduur 8 dagen
Hoogte 22 cm
Breedte 12,5 cm
Diepte 11 cm

Literatuur – Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 37
– Loomes, Watchmakers and clockmakers of the World, blz. 55

Beckera/Beckers
Antoine Beckera/Beckers werd geboren in 1726, Parijs. Hij begon als leerling in 1743. In 1775 was hij werkzaam aan de Rue des Condeliers en in 1777-1779 aan de Rue Guénégaud.

Lees meer Neem contact op