STRUTKLOK Ca. 1850 Engeland

Reisklokken

M&R118b

ENGELSE STRUTKLOK
Circa 1850
Engeland

Uurwerk
Platine-uurwerk met Engelse ankergang en regelbare balans met spiraalveer. Het gaandwerk wordt aangedreven door een veer in veerton.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat van deze strutklok heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangegeven met de streepjes rond de uuraanduiding. Boven in het centrum is een kleine cijferring aangebracht voor de secondeaanduiding, voorzien van een blauwstalen wijzertje. Het centrum van de wijzerplaat is contra-gegraveerd in krullend bladmotief. De uur- en minuutwijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. Voor de verzilverde wijzerplaat is een messing vergulde, gegraveerde plaat aangebracht. Deze heeft een uitsparing waarachter zich de wijzerplaat bevindt. Het geheel wordt afgeschermd door gefacetteerd glas.

Kast
De kast van deze strutklok met schitterende vormgeving is vervaardigd van verguld messing en is in zijn geheel versierd met fraaie gravures. Het uurwerk wordt aan de achterzijde beschermd door een gladde messing vergulde plaat. Aan de bovenzijde van de achterkant kan men door middel van een knopje ‘slow – fast’ het gaandwerk regelen. Door middel van een schuifje kan een luikje geopend worden waardoor met de wijzers kan verzetten. Tevens bevindt zich aan de achterzijde het opwindstaafje voor het gaandwerk.

Strut clocks en Thomas Cole
De bekende klokkenmaker Thomas Cole ontwikkelde dit type klok. Hij fabriceerde deze klokken die vaak werden verkocht door andere klokkenmakers of wederverkopers onder hun eigen naam. De eerste serie klokken van hem zijn niet genummerd of gesigneerd door hem. Toch kan deze fraaie klok toegeschreven worden aan Thomas Cole. In de monografie over Cole van Hawkins staat een sterk vergelijkbare klok. De fraai afgewerkte achterzijde met de clip met veermechanisme en het klepje voor het uurwerk ook met veermechanisme worden gezien als typisch voor de eerste ongesigneerde serie klokken van Cole. De latere versies zijn beduidend minder fraai afgewerkt aan de achterzijde. Zie J.B. Hawkins, Thomas Cole & Victorian clockmaking, pp.48 (item 2)

Gangduur: 1 week

Hoogte: 15 cm.
Breedte: 13,5 cm.
Diepte: 7 cm.

Lees meer Neem contact op