RIJTUIGHORLOGE MET SLAGWERK Antoni Braun Wien Ca. 1740 Oostenrijk

Horloge

M&R 234

RIJTUIGHORLOGE MET SLAGWERK
Gesigneerd: Antoni Braun Wien
Circa 1740
Oostenrijk

Uurwerk
Het verguld messing uurwerk bestaat uit gaand-, slag- en wekkerwerk. Het gaanwerk heeft snek met ketting en spillengang met balans en spiraalveer. Het kwartierslagwerk wordt geregeld door een vergulde sluitschijf en geeft eerst de kwartieren en dan de hele uren voluit aan. De veertonnen van de drie treinen zijn fraai gegraveerd. Bovendien heeft het slagwerk repetitie, waarmee door op een knopje te drukken de kwartieren en uren worden herhaald. Het horloge wordt aan de achterzijde opgewonden. De ajourgezaagde en vuurvergulde balanskloof op de achterplatine is sierlijk gegraveerd in krullende bladmotieven en een gezichtje. Het zilveren wijzerplaatje van de réglage op de achterplatine heeft Arabische cijfers. De achterplatine draagt de signering Antoni Braun Wien en opvallend zijn de gegraveerde zilveren pilaren tussen de platines en de overige rijke gravering.

Wijzerplaat
De zilveren champlevé wijzerplaat heeft Romeinse uurcijfers, Arabische cijfers voor de vijfminutenaanduiding en streepjes met minuutbogen voor de overige minuten. Tussen de uurcijfers is een ruitvorm als halfuursaanduiding aangebracht. De verguld messing wekkerschijf onder de blauwstalen wijzers heeft Arabische uurcijfers. Boven de VI is het datumvenster zichtbaar.

Kast
Het uurwerk is in een gedreven zilveren kast geplaatst. De kast is voorzien van opengewerkte randen zodat men het slagwerk goed kan horen. Op de achterzijde van de kast is een gedreven en gegraveerde voorstelling zichtbaar, een scène die de terugkeer van een krijger voorstelt, een inscriptie in het Hebreeuws in de wolken, op de achtergrond een gevechtsscène te paard, op de rand vier medaillons die diverse ruitertaferelen illustreren. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas in een zilveren lunet. Met het knopje bij de VI kan het uurwerk uit de kast worden gedraaid. De bel is in de binnenzijde van de zilveren kast bevestigd. Aan de bovenzijde is een cardanisch ophangoog

De maker
Antoni Braun werd meesteruurwerkmaker in het jaar 1741, hij was actief als uurwerkmaker van 1741 tot 1779. Een horloge van zijn hand bevindt zich in de collectie van het British Museum te Londen.

Gangduur 30 uur
Diameter 8 cm.

Literatuur
-J. Abeler, Meister der Uhrmacherkunst, blz. 80
-F.H. van Weijdom Claterbos, Viennese Clockmakers and what they left us, blz.146.

Lees meer Neem contact op