DUITSE REISKLOK MET SLAGWERK Ca. 1720

Reisklokken

M&R109

REISKLOK MET SLAGWERK
Circa 1720
Duitsland

Uurwerk
Deze Duitse reisklok met slagwerk heeft een messing platine-uurwerk met spillegang en regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit slaat op een bel. De bel is op het uurwerk geplaatst. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand-, slag en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De veren van het gaand- en slagwerk worden aan de achterzijde opgewonden, die van het wekkerwerk door middel van het koordje dat uit de kast komt.

Wijzerplaat
De toogvormige messing wijzerplaat is voorzien van een ronde, verzilverde cijferring met zwarte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. Rond de uurcijfers worden de minuten aangegeven met minuutstreepjes. In de buitenste rand staan Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding. Tussen de uurcijfers is de halfuursaanduiding gegraveerd. De verzilverde wekkerschijf is voorzien van Arabische uurcijfers. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De achterzijde van de kleine wijzer geeft de wektijd aan op de wekkerschijf. De messing wijzerplaat is rondom de cijferring versierd met gegraveerde krullend bladmotieven en in de toog is een medaillon gegraveerd.

Kast
De kast is vervaardigd van messing. De kast is aan de bovenzijde toogvormig. De gehele voorzijde dient als deurtje, te openen met een knopje aan de linkerzijde, en is voorzien van een messing geprofileerde lijst waarin glas geplaatst is. De messing achterzijde is eveneens een deur. Op de deur zijn twee ronde schijfjes aangebracht . Deze dienen als stofkapjes voor de opwindstaafjes van het gaand- en wekkerwerk. De getoogde bovenzijde van het deurtje is ajourgezaagd in krulmotief en bekleed met stof en doet dienst als klankgat voor de bel. Op de achterplatine bevindt zich de reglage, de opwindstaven en de wijzerverzettingen. Bovenop de kast is een messing handvat in de vorm van een ring geplaatst. Het geheel rust op vier platte bolpootjes.

Gangduur 30 uur

Hoogte 12,5 cm.
Breedte 8 cm.
Diepte 6 cm.

Literatuur
-Carriage Clocks, Their history and development, by Charles Allix, blz. 326.

Lees meer Neem contact op