REISKLOK ‘HUMP BACK’ Gesigneerd E. Fitt, Paris Circa 1870 Frankrijk

Reisklokken

M&R105B

REISKLOK ‘HUMP BACK’
Gesigneerd E. Fitt Hger de la Marine de L’Etat Fg St Honoré 48, Paris
Circa 1870
Frankrijk

Uurwerk
Het door een veer in een veerton aangedreven messing platine-uurwerk heeft alleen gaandwerk. Het is uitgevoerd met een echappement met ankergang, balans, spiraalveer en regulage op een plateau.

Wijzerplaat
De klok is voorzien van een ronde wit emaillen wijzerplaat. De zwarte Romeinse cijferring heeft een driehoekje ter aanduiding van de vijf minuten en streepjes voor de minuten. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen wijzers. De maker heeft de wijzerplaat boven en onder het midden van de wijzerplaat gesigneerd E. FITT HGER DE LA MARINE DE L’ETAT FG ST HONORÉ 48, PARIS.

Kast
De toogvormige messing kast is bekleed met zwart leer en zilveren armaturen en rust op vier platte, ronde zilveren pootjes. Er zijn twee zilveren strips over de kast aangebracht, terwijl er een zilveren ketting dat functioneert als handvat. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een rond glas, gevat in een zilveren parelrand. De achterkant van het uurwerk is voorzien van twee openingen, een voor het verdraaien van de wijzers en de andere om de klok op te winden. Deze openingen worden, indien niet gebruikt, afgesloten door sluiters, waardoor het uurwerk wordt beschermd tegen stof. De sluiters zijn gelijktijdig te bedienen met een schuifje aan de achterzijde van de kast. Tevens bevindt zich aan de achterzijde nog een schuifje voor de regulage om de snelheid van het uurwerk. De bovenkant is gemerkt door een stempel ‘Deposé’.

Gangduur 1 week

Hoogte 10 cm.
Breedte 6 cm.
Diepte 3,5 cm.

Literatuur
– Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, Londen, 2006, blz. 480
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971, blz. 229.

De maker
Eduard Fitt was werkzaam in Parijs omstreeks 1860 aan de Rue du Faubourg-Saint Honoré.

Lees meer Neem contact op