REISKLOK Admyrault Le Jeune AParis Ca 1770

Reisklokken

M&R110a

REISKLOK
Gesigneerd: Admyrault Le Jeune AParis
Circa 1770
Frankrijk

Uurwerk
De reisklok heeft een rond messing platine-uurwerk op ‘Chevalier de Betume’-gang met slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De veren worden aan de voorzijde opgewonden. Op de achterplatine is de signatuur Admyrault Le Jeune AParis gegraveerd.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van een cijferring met zwart geëmailleerde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding en streepjes voor de overige minuten. De binnenste ring met Arabische cijfers dient voor de datumaanduiding. De rechte datumwijzer is vervaardigd van geblauwd staal. De ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van vuurverguld messing. De opwindgaten van gaand- en slagwerk zijn symmetrisch in het centrum geplaatsts bij de IIII en de VIII en boven bij de XII bevindt zich de reglage van het gaandwerk. De wijzerplaat is in het centrum gesigneerd: Admyrault Le Jeune AParis.

Kast
De vuurvergulde messing kast van deze reisklok is symmetrisch opgebouwd. Aan beide zijden van de kast bevinden zich ajourgezaagde ‘fleur de quadrie’ klankgaten die aan de binnenzijde bekleed zijn met stof. De kast wordt aan de bovenzijde bekroond door een messing vuurverguld handvat en op de vier hoeken zijn vuurvergulde pijnappels aangebracht. De voorzijde en beide zijkanten zijn voorzien van ornamenten en appliqué’s in de vorm van rozetten. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas dat gevat is in een vuurverguld lunet. Onder de wijzerplaat bevindt zich het slingervenster dat omrand wordt door een geprofileerd lijst.
Het geheel rust op vier pootjes.

Loopduur 8 dagen

Hoogte 28 cm.
Breedte 17 cm.
Diepte 9,5 cm.

Literatuur
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 3

Admyrault Le Jeune
Nicolas Admyrauld/Admyrault/Admiraud le Jeune werd ‘fils de Maitre’in 1764, Rue St. Martin te Parijs. In 1765 heeft hij de klok van de Bastille nagekeken.

Lees meer Neem contact op