LIBRARY CLOCK J. Whaley, Lambeth Ca. 1840

Tafelklokken Pendules

M&R13

LIBRARY CLOCK
Gesigneerd: J. Whaley, Mount Street, Lambeth
Circa 1840
Engeland

Uurwerk
Library clock met messing platine-uurwerk op spillegang en slinger. Het uurwerk van de tafelklok, de zogenaamde library clock is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit op een verzilverde bel slaat. Men kan het slagwerk tevens laten repeteren door middel van het koordje dat onder uit de kast komt. Het gaand- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton met snek.

Wijzerplaat
De fijn gegraveerde verzilverde wijzerplaat van deze library clock heeft zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en een minutenrand met streepjes. In het centrum van de wijzerplaat is de signatuur gegraveerd J. Whaley, Mount Street, Lambeth. Bij de IX en de III zijn de opwindgaten voor het gaand- en slagwerk geplaatst. De uur- en minuutwijzer zijn vervaardigd van geblauwd staal.

Kast
Een prachtige palissander bibliotheek klok. Aan de bovenzijde en aan de zijkanten van de kast zijn gefacetteerde glazen ruitjes aangebracht zodat het uurwerk zichtbaar is. Het basement is net als de lijst aan de bovenzijde geprofileerd. Onder de lijst is een getande rand ter versiering aangebracht. De kast rust op 4 houten bolpootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte 33,5 cm.
Breedte 24 cm.
Diepte 14 cm.

Prijs € 12500

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World. Blz. 830.

De maker
J. Whaley Mount Street 14 te Lambeth (London) was verbonden aan de Clockmakers Company van 1840-1842.

Lees meer Neem contact op